Na první pohled to vypadá jako náramně výhodná nabídka. Zaplatíte pár korun a za ně získáte nejen údajně zapomenutý kufr, ale i celý jeho obsah. „Letiště nemá místo pro uložení ztracených zavazadel a prodává je s různými věcmi a elektronikou jen za 70 Kč,“ píše facebookový profil, který si říká Letiště Praha.

Stačí se však zamyslet a je jasné, že tady něco nesedí. Je možné, že by existovalo tolik lidí, kteří by si nevyzvedli bágly plné luxusních a drahých věcí? A i když by to byla pravda, jen samotný prázdný kufr by měl větší cenu. Požadovaných 70 Kč by nestačilo ani na zaplacení dopravy ke kupujícímu.

Cizí jména

Podvodníci se snaží oběti nalákat na fotky, na nichž je vidět přepychové oblečení a elektronika. Profily, které vychvalují výhodný nákup, sice píšou česky, jména jsou často polská či rumunská.

„Manželka kufřík dostala. Před pár dny jsem se jí vysmál, ale udělal na mě dojem. Dokonce jsme uvnitř našli i peníze,“ píše třeba údajný Seweryn Wojcik. Někteří spokojení zákazníci sice mají působit dojmem, že jde o Čechy, ale pokud si jejich profil rozkliknete, zjistíte, že fotky jsou falešné. Navíc údajní Češi mají mezi přáteli výhradně Asiaty nebo profily se jmény psanými azbukou. Negativní komentáře od skutečných lidí přitom rychle mizí.

Údaje o kartě

Pokud vás žádné varovné signály neodradí a kliknete na stránku s nákupem, pokusí se z vás podvodníci vylákat údaje o vaší platební kartě. Sice vám z účtu nejprve zmizí oněch 70 Kč, pak ale buď rovnou vyluxují konto, nebo pravidelně strhávají třeba 1 000 Kč, aby to nebylo úplně okaté. 

Letiště varuje: Ověřujte pravost profilů!

„Letiště Praha dlouhodobě tyto profily monitoruje a aktivně ve větším množství nahlašuje a řeší se společností Meta, na jejíž straně jsou další kroky,“ uvedla mluvčí Klára Divíšková. Se stejnými podvody se potýkají i další evropská letiště, objevily se ve Francii, v Německu, Polsku a na Slovensku.

Fotogalerie
17 fotografií