Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zabraňte genocidě a zlepšete humanitární situaci, zní z Haagu. Nepotřebujeme kázání o morálce, vzkazuje Izrael

Autor: ČTK - 
26. ledna 2024
16:13

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) dnes předběžným opatřením nařídil Izraeli, aby přijal veškeré kroky, které zabrání genocidě a zlepší humanitární situaci v Pásmu Gazy, kde izraelská armáda vede vojenskou operaci proti palestinskému hnutí Hamás. Soud, který zasedal na podnět Jihoafrické republiky, zároveň žádá, aby ho Tel Aviv do měsíce informoval, co učinil pro naplnění nařízení. Předběžné opatření ovšem nevyhovělo klíčovému jihoafrickému požadavku, aby soud nařídil zastavit válečné operace v Gaze.

Hlavní soudní orgán OSN také po zhruba 45 minutách čtení zdůvodnění tohoto předběžného opatření uvedl, že Izrael musí zajistit, že se jeho vojenské síly nedopouštějí na palestinském obyvatelstvu skutků naplňujících podstatu genocidy. Uznal také právo Palestinců v Pásmu Gazy, aby byli před takovými činy chráněni. Soud dnes nerozhodoval přímo o tom, zda se Izrael v Pásmu Gazy genocidy dopouští, či nikoli, ale již v úvodu uvedl, že se tímto případem bude zabývat i nadále. Agentura AP zároveň píše, že předběžná nařízení ICJ jsou právně závazná, avšak v tomto případě není jasné, zda se jimi bude Izrael řídit.

Izrael soud žádal, aby žalobu rovnou zamítl s tím, že respektuje mezinárodní právo a má právo na sebeobranu po teroristických útocích Hamásu ze 7. října, při němž ozbrojenci v jižním Izraeli povraždili přes 1200 lidí. Jihoafrická republika ve své argumentaci u soudu před dvěma týdny tvrdila, že cílem vzdušné a pozemní ofenzivy Izraele je „zničení obyvatel“ Pásma Gazy. Izraelská reakce si podle dnešní bilance úřadů spravovaných Hamásem dosud vyžádala životy více než 26.000 Palestinců. Tyto údaje nelze nezávisle ověřit a zahrnují i zabité bojovníky Hamásu.

Jihoafrická vláda označila dnešní předběžné opatření soudu ICJ za „rozhodující vítězství“ mezinárodního práva. Ministr spravedlnosti JAR Ronald Lamola v rozhovoru s agenturou Reuters vyjádřil naději, že se Izrael nařízení soudu podřídí.Vysoce postavený představitel Hamásu Sámí abú Zuhrí agentuře Reuters řekl, že rozhodnutí soudu představuje významný vývoj, který „přispěje k izolaci Izraele na mezinárodní scéně a odkrytí jeho zločinů v Gaze“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na rozhodnutí soudu prohlásil, že Izrael se bude i nadále bránit v souladu s mezinárodním právem, tak jak činil doposud. „Stejně jako každá země má i Izrael základní právo na obranu... Mezinárodní soud v Haagu právem odmítl nehorázný požadavek zbavit nás tohoto práva,“ uvedl. „Samotné tvrzení, že Izrael páchá genocidu na Palestincích, je nejen nepravdivé, ale i pobuřující, a ochota soudu o tom vůbec diskutovat je ostudou,“ dodal. Izraelský ministr obrany Joav Galant uvedl, že Izrael nepotřebuje „kázání o morálce“.

Palestinské ministerstvo zahraničí v Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu nařízení soudu uvítalo. „Vyzýváme všechny státy, aby zajistily implementaci všech předběžných opatření nařízených ICJ. Státy mají nyní jasnou právní povinnost zastavit genocidní válku Izraele proti palestinskému lidu v Pásmu Gazy a zajistit, aby se na ní nepodílely,“ uvedla palestinská diplomacie s tím, že soudní nařízení má být „budíčkem“ pro Izrael a jeho spojence.

Video  Izraelská armáda provedla razii v domě velitele Hamásu.  - x/AvichayAdraee
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi