Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Vědci varují před „energiťáky“: I jeden drink může vést k insomnii!

Vědci varují, že i když pijete pouze jeden energy drink za měsíc, může vám to naprosto zničit spánek a způsobit nespavost!
Vědci varují, že i když pijete pouze jeden energy drink za měsíc, může vám to naprosto zničit spánek a způsobit nespavost!  (Autor: Profimedia)
Autor: hpe - 
3. února 2024
12:20

Podle nové studie norských vědců má i malé množství konzumace energetických nápojů fatální vliv na spánkový režim. Průzkumu se účastnilo více než 53 tisíc respondentů. Podstatná část z těch, kteří podobné drinky pravidelně užívají, má problémy se spaním. Podle připravované novely zákona by v České republice během příštích let měl začít platit zákaz prodeje tzv „energiťáků“ lidem mladším 15 let.

Pár loků sladkého pitiva napumpovaného kofeinem či taurinem vám v mžiku dodá energii. Ale na jak dlouho? Stejně jako u kafe, účinek energy drinků vyprchá rychle…

Tudíž po krátké době pravděpodobně sáhnete hned po dalším. Pro většinu mladistvých jsou „energiťáky“ oblíbeným nápojem právě proto, že se díky němu například dokážou lépe a déle soustředit na studium nebo také na počítačovou hru. Stejně tak ale můžou být jednoduše jen závislí na velkém množství cukru a kofeinu, který obsahují.

Zdánlivě neškodný nápoj může mít na tělo velmi neblahý vliv. Nadměrná konzumace kofeinu může vést k insomnii a srdečním příhodám. Nedostatek spánku zas k depresi nebo třeba k Alzheimerově chorobě. Norská studie, která nedávno vyšla, tyto negativní účinky zcela potvrdila. Vědci se zaměřili na souvislost konzumace energetických nápojů a délku spánku.

Celkově se průzkumu zúčastnilo 53 266 studentů, mužů i žen ve věku od 18 do 35 let. Respondenti byli rozděleni do několika skupin podle toho, jak často energy drinky pijí: nikdy nebo vzácně, 1-3x měsíčně, 2-3x týdně, 4-6x týdně nebo každý den.

Okolo 35 % mužů, kteří pili 2-3 drinky týdně, chodí spát po půlnoci. Ze stejné skupiny více než polovina uvedla, že spí méně než 6 hodin denně a často se během noci budí. Žen s podobným výsledkem bylo ve stejné kategorii podstatně méně. Spojitost kvality spánků a vysokého příjmu kofeinu v podobě energických nápojů byla potvrzena ve všech případech respondentů.

„I malé množství energetických nápojů bylo spojeno s horšími výsledky spánku. Většina souvislostí mezi energetickým nápojem a spánkem byla u studentů a studentek podobná, až na několik významných výjimek.  I před spaním a vstávání jsme pozorovali výrazně silnější účinek u mužů než u žen,“ informovala o výsledcích podle deníku The Sun vedoucí studie Siri Kaldenbach.

V České republice doposud nebyl prodej těchto nápojů regulován. Nicméně koncem minulého roku prošel sněmovnou návrh o zařazení novely zákona, která by měla nastavit věkovou hranici prodeje. Spolu s tím by měl být limitován obsah cukru, taurinu o kofeinu.

Video  Pozor! Dětská pitíčka jsou plná cukru  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Mirka Nová ( 29. února 2024 18:08 )

Už jsem četla, že i jeden drink může způsobit nespavost a negativně ovlivnit kvalitu spánku. Já energetické nápoje nepiji, ale pro lepší spánek jsem si nedávno pořídila na internetových stránkách http­s://ww­w.po­vlece­ni-nelly.cz/ nové povlečení. Od doby, co ho mám, tak se každé ráno budím odpočatá a plná energie na celý den.

Zobrazit celou diskusi