Některé potraviny skutečně pomáhají snižovat bolest kloubů nebo dokonce snižují zánět v organismu. Nyní vědci tuto problematiku detailně zkoumají a chtějí dokázat zásadní pozitivní vliv pobobuloviny a ryby, lidský organismus.

První vlaštovkou je klinická studie lékařů z University of Southerm California. Odborníci vycházejí z nedávného výzkumu, který dokazuje, že dlouhý covid je způsoben silnou zánětlivou reakci. K té dochází v době, kdy organismus bojuje s virem.

Jak poznat dlouhý covid?

Mezi ty hlavní příznaky patří dušnost, mozková mlha, únava a deprese. Potíže mohou u některých jedinců přetrvávat týdny nebo dokonce i roky po nákaze.

Tučné ryby jsou nejlepší

Nejsilnější protizánětlivé účinky mají tučné ryby, obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin. Jedná se o »zdravé« tuky, které pomáhají buňkám v mozku, srdci a v endokrinním systému, snižují krevní tlak, podporují imunitu a také správný vývoj plodu v děloze.

Jedna studie z roku 2021 potvrdila, že časté zařazení ryb do jídelníčku zlepšilo zánět u osob s vysokým rizikem cukrovky a srdečních onemocnění. To by mohlo pomoci v prevenci těchto onemocnění.

Bobule a koření

Bylo prokázáno, že bobuloviny jsou plné antioxidantů. Ty snižují zánět i riziko srdečních onemocnění a rakoviny. Protizánětlivé jsou i některé druhy koření. Například zázvor, česnek a cibule. Kurkuma je plná kurkuminu, sloučeniny, která zmírňuje artritickou bolest a snižuje zánět způsobený cukrovkou.

Co na to odbornice

O komentář k tomuto materiálu Blesk poprosil nutriční terapeutku Tamaru Starnovskou. „Článek zmiňuje několik potravin s pozitivním vlivem na imunitu organizmu a s předpokládaným vlivem na snížení chronické zánětlivé reakce organismu,“ říká odbornice s tím, že: „Úprava stravování nemocných patří pouze do rukou odborníků, tedy nutričních terapeutů, protože nelze úspěšně upravovat stravování několika potravinami bez celkové optimalizace stravování."

16 potravin proti dlouhému covidu.
Autor: koláž Blesk

 

Video
Video se připravuje ...

Do každého ramene jednu: Válek apeluje na očkování proti covidu i chřipce, dá se zvládnout naráz ČTK/Blesk