Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dlouhý covid přehledně: Které orgány zasahuje a jak? Očkování může ulevit lidem s potížemi

Autor: K. Beránková - 
11. července 2022
05:00

Zadýchávání se, nespavost, problémy se soustředěním, závratě... Ale i poškození vnitřních orgánů. Až deset procent lidí trápí obtíže týdny i měsíce po překonání koronaviru. Podle výzkumu z Velké Británie může lidem s tzv. dlouhým covidem překvapivě ulevit očkování.

Že očkování chrání před tím, aby se dlouhý covid vůbec vyvinul, je už známá věc. Ale teď vědci zjistili, že vakcína může pomoci, i když jím už lidé trpí. Výzkumu ve Velké Británii se účastnilo 812 pacientů, 96 % z nich bylo starších 30 let a 80 % byly ženy. Všichni si po překonaném covidu stěžovali na přetrvávající problémy.

Nejčastěji šlo o mozkovou mlhu, bolesti svalů, dušnost, nespavost, pálení na hrudi, bušení srdce, nevolnost, nespavost a přetrvávající kašel. Některé trápily i opakující se zvýšené teploty, vyrážka nebo tzv. covidové prsty, tedy poškození drobných cév ve špičkách prstů.

Výzkumníky zajímalo, jak se jejich problémy změnily po očkování. „Celkem 57 procent účastníků uvedlo zlepšení symptomů, 25 neuvedlo žádnou změnu, zatímco 18 procent hlásilo, že se jejich obtíže zhoršily,“ uvedl autor studie, profesor David Strain, z univerzity v Exeteru.

Polovina všech účastníků výzkumu obdržela vakcínu od firmy AstraZeneca, 40 % vakcínu Pfizer, 8,6 % vakcínu Moderna. Zbytek dostal kombinaci různých vakcín. Efektivnější než vektorová AstraZeneca byly při léčení dlouhého covidu mRNA vakcíny Pfizer a Moderna. Z nich pak vyšla nejlépe vakcína od firmy Moderna, u níž lidé častěji hlásili zlepšení symptomů, a naopak méně bylo těch, u nichž problémy zhoršila.

Video  Imunolog Hořejší o riskantním rozvolňování: Vláda volí ekonomiku před plnými špitály  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Které orgány zasáhne

Jakým mechanismem vzniká dlouhý covid a jak ho vakcíny ovlivňují, není zatím zcela jasné. Podle teorie profesora Davida Straina by mělo jít o autoimunitní problém, kdy »rozdivočené« obranné linie těla zaútočí po překonání nemoci na vlastní tkáně. Proto může dlouhý covid ovlivnit celou řadu orgánů.

Srdce: Pálení na hrudi, bušení srdce, zánět srdečního svalu

Mozek: Mozková mlha, závratě, nespavost, deprese a úzkost

Slezina: Atrofie lymfoidních buněk

Játra: Poškození jater

Cévní systém: Zánět, poškození cév, poruchy srážlivosti krve, trombózy

Trávicí trakt: Nevolnost, průjem, pálení hrdla

Ledviny: Poškození ledvin 

Slinivka: Zánět slinivky, poškození slinivky

Plíce: Kašel, dušnost

Jak koronavirus ovlivňuje lidské orgány? Jak koronavirus ovlivňuje lidské orgány? | Archiv Blesku

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

BobyNo1 ( 11. července 2022 11:46 )

BLESK: "Očkování může ulevit lidem s potížemi." Tak určitě, po 1 - 2 letech od nástřelu se jim definitivně a na 100% uleví. Od všeho.

Tara-Tara ( 11. července 2022 11:20 )

covid jsem naštěstí nechytla, ale po 2 dávkách očkování se "probudil" problém s kyčlí (což jsem nikdy nepoznala) a už by mi chtěli cpát totální endoprotézu...jsem prostě o tom přesvědčená, že vakcína to způsobila

krapotkin ( 11. července 2022 11:14 )

S tím poškozením mozku souhlasím - hlavně u těch, jejichž počet nul na kontech v zaraničí závisí na výši úplatků od firem, vyrábějící neúčinná séra. To ostatní si ničím sám tím, že si dám každé ráno velkého panáka Tuzemáku, ale jen toho z Jinřichova Hradce.

apoho ( 11. července 2022 10:27 )

takže novináři za pomocí "odborníků" zdravotníků se dali do dalšího boje s Covidem.
Když už nezabírá nic, tak teď lež o tom, že pokud se necháš naočkovat, tak ti to zabrání v dlouhodobém Covidu.
Co to je za bludy a lži?
To je asi stejné jako když si přečteš reklamu na "zázračné léky" na všechno tady na Blesku

apoho ( 11. července 2022 10:20 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa