Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel ruský konstruktér raket Kamnev (†85): Jeho Kalibry denně zabíjí na Ukrajině

Autor: rix - 
11. ledna 2023
10:34

Ve věku pětaosmdesáti let zemřel ředitel zbrojní společnosti Almaz-Antey Corporation Pavel Kamnev. Známý inženýr stál za více než dvaceti armádními vynálezy. Jeho rakety Kalibr jsou využívány v konfliktu na Ukrajině. Příčina úmrtí ruského vědce a Putinova přítele není známa. 

„Kamnev se aktivně podílel a vývoji mnoha raketových systémů,“ potvrdil podle deníku Daily Mail mluvčí společnost Almaz-Antey Corporation. I přes své stáří byl až do své smrti ředitelem tohoto zbrojního gigantu. Od ruského prezidenta Vladimira Putina dostal v roce 2016 ocenění „Hrdina práce“. 

„Naše země může žít v míru a bezpečí,“ děkoval Putin Kamnevovi při předávání vyznamenání. Rakety tohoto inženýra pak byly paradoxně nasazeny k ničení civilních cílů na Ukrajině. Střely Kalibr jsou na Ukrajině dodnes hojně používanou municí. 

K úmrtí Kamneva došlo jen nedlouho poté, co v Rusku zemřel Vladimir Nesterov. Šlo o dalšího z řady úspěšných ruských raketových inženýrů. Oligarcha stál v čele projektu ruských kosmických raket Angara. 

O úmrtí Nesterova ve středu informovala ruská státní tisková agentura Tass s odvoláním na informace potvrzené tiskovou službou Chruničevova výzkumného centra. Tomu ruský oligarcha kdysi velel. Byl jedním z šéfů ruského kosmického programu a stál v čele vývoje ruských raket Angara. Vladimir Putin doufal, že díky Nesterovi a jeho vizím Rusové uskuteční vlastní pilotovanou misi na měsíc.

Před několika týdny zemřel také Alexander Buzakov, šéf legendárních ruských Admiralitních loděnic, které se specializují na konstrukci ponorek a válečných lodí pro ruské ministerstvo obrany. O život přišel náhle v pětašedesáti letech. Buzakov měl být den před smrtí naprosto zdravý. 

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video  Oteklý Putin se šampaňským: Začala si Ukrajina  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa