Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Krize u lidovců po Jurečkově večírku. Zlomí mu vaz? Strana řeší mimořádný sjezd

Autor: amb, ahe - 
19. ledna 2024
05:00

KDU-ČSL by v blízké době mohla rozhodnout o svém novém předsedovi. Sami straníci přiznávají, že změny by se hodily. „Jsme v krizi," říkají pro Blesk Zprávy. „Řešíme složitou situaci," uvedl Tom Philipp (KDU-ČSL).  Vše odstartoval vánoční večírek na ministerstvu práce a sociálních věcí během masové střeby na filozofické falkultě. Jeho šéf Marian Jurečka na něm juchal do noci. Současná situace by podle lidovců neměla ovlivnit důchodovou reformu, kterou Jurečkovo ministerstvo řeší. A lidovci podle svých slov Jurečkovi jako ministrovi nic nevytýkají. 

KDU-ČSL řeší nelehkou situaci – po vánočním večírku ministra Mariana Jurečky v den střelby na Filozofické fakultě se řeší, že by mohl rezignovat na post šéfa strany. Podle některých názorů by měl odstoupit i jako ministr. Jurečka však na této pozici řeší například kroky k důchodové reformě.

„Je potřeba také vnímat, že je nejen předsedou KDU-ČSL, ale je také ministrem práce a sociálních věcí. Máme tady rozpracované obrovské projekty, včetně penzijní reformy, a myslím, že je potřeba tuto práci v druhé polovině období této vlády dotáhnout do konce. Byl to závazek, který jsme dali jako vláda, koalice Spolu i KDU-ČSL,“ uvedl Marek Výborný v pořadu Epicentrum.

„Není důvod, proč by vnitrostranické záležitosti měly ovlivnit další projednávání důchodové reformy. Celý legislativní proces standardně běží. Aktuálně například intenzivně probíhá vypořádání připomínek, které vzešly z meziresortního připomínkového řízení,“ napsal Blesk Zprávám Jakub Augusta, vedoucí mediální komunikace ministerstva práce a sociálních věcí.

„Jsme v krizi“

Šéf poslaneckého klubu lidovců Aleš Dufek pro Seznam Zprávy uvedl, že strana se ocitla v krizi. Pro Blesk Zprávy se k tomu vyjádřili další straníci. „Ano, jsme v krizi, každá krize je zároveň příležitostí ke změnám. Vše další je věcí předsedy KDU-ČSL,“ potvrdila poslankyně Pavla Golasowská.

„Strana, kde se dokážou ozvat běžní členové a vedení jim naslouchá, je zdravá. Řešíme složitou situaci a vyřešíme ji, to není krize, to je život. Od celostátní konference očekávám férovou diskuzi a jasný závěr relevantních reprezentantů strany,“ napsal Blesk Zprávám poslanec Tom Philipp.

„Pokud má strana dlouhodobě preference pod pěti procenty, tak to krize samozřejmě je. Práce na našich ministarstvech bylo jistě odvedeno hodně. Myslím ale, že strana musí jít více ke svým kořenům a dostát svému jménu - strana lidová - a řešit otázky, které opravdu trápí běžné lidi, jakými jsou dostupnost bydlení nebo ceny energií a potravin. A pokud bude v předsednictvu kdokoliv, toto musí být jeho priority," sdělil poslanec Jiří Horák (KDU-ČSL). 

Jak pro Blesk Zprávy uvedl bývalý asistent jednoho z poslanců, ve středu večer v Praze proběhl krajský výbor strany. Pravděpodobně prý mohl vyznívat tak jako ten, který se konal v Moravskoslezském kraji. Tam jeho účastníci vyzvali k mimořádnému sněmu. Kandidaturu do čela lidovců nevyloučil například současný ministr životního prostředí Petr Hladík či ministr zemědělství Marek Výborný. A hovoří se i o dalších jménech.

Jurečku jako ministra lidovci nekritizují

„Jednoznačnou podporu má pan Jurečka jako ministr práce a sociálních věcí. Co se týká předsednictví, je to složitější, v některých regionech probíhají diskuze, i u nás na Zlínsku, odkud jsem. Nemůžu v tuhle chvíli dát jednoznačné stanovisko. Podporuji ale to, abychom šli evoluční cestou, než abychom podléhali hysterii,“ uvedl následně na půdě Poslanecké sněmovny pro Blesk Dufek. 

„Jurečka jako předseda KDU-ČSL a jako ministr práce a sociálních věcí. Nezaznamenal jsem, že by někdo kritizoval jeho práci ministra. Má přitom jedno z nejtěžších ministerstev, které existuje,“ řekl Jiří Navrátil.

„Samozřejmě to vnímáme tak, že situace není úplně růžová. Členská základna dává signály, že situaci je nutné řešit. Těžko lze říct konkrétně, ukáže nám více celostátní konference příští týden v pátek. Tam se ukáže, jestli jsou některé pocity spíše subjektivní. Osobně jsem s panem Jurečkou mezi čtyřma očima od vypuknutí kauzy nemluvil. Diskuze byly dlouhé, hluboké,“ sdělil Miroslav Zborovský.

„Pana Jurečku, nejen já, oceňujeme za jeho práci na MPSV – digitalizace, důchodová reforma... k tomu jsme neměli jedinou výtku. Nejde zastírat, že strana se nyní nachází v situaci, kdy je konfrontovaná s nižšími preferencemi a ty chyby posledních týdnů tomu rozhodně nepomáhají,“ dodal Zborovský.

Video  Kauza večírku po děsivém teroru: Jurečka nabídl rezignaci. Po mejdanu do půl čtvrté do rána  - Kopac
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 19. ledna 2024 19:15 )

Politici, kteří ničí a netvoří, jsou netvoři
http­s://ww­w.bl­ogos­vet.cz

Jirik-ta ( 19. ledna 2024 13:31 )

nic - chyba

Jirik-ta ( 19. ledna 2024 13:09 )

Jirik-ta ( 19. ledna 2024 12:49 )

no hlavně mučedník + Dubček okupace = nenávist Rusů = odrazový můstek pro současné dění - mediální realitu

9876543 ( 19. ledna 2024 12:11 )

Ten měl nejspíš hlavně problémy v osobním životě.Koho chtěl asi vyburcovat ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa