Státní zástupkyně Martina Adámková četla obžalobu Jana Cimického zhruba hodinu, zazněly v ní i otřesné detaily, kterých se měl Cimický na svých pacientkách či stážistkách, které byly často velmi mladé, dopustit.

Video
Video se připravuje ...

Jan Cimický u soudu Blesk TV

 „Když se posadila v jeho kanceláři, začal hovořit o práci. Pak k ní nečekaně přistoupil a začal ji líbat a osahávat na prsou. Poté ji opřel o vyšetřovací lehátko a vsunul jí ruku nejprve do kalhot a následně i do kalhotek, vsunul jí prst do vagíny, v té chvíli se mu vysmekla a odcházela pryč. Cestou se snažila zapnout oblečení, obviněný se usmíval a řekl jí, že se uvidí příště. Poškozená se z praxe odhlásila a v důsledku jeho jednání ztratila zájem o obor klinické psychologie,“ uvedla obžaloba o jedné z obětí. 

Šokující je také chování k jedné ze studentek, které v době činu bylo teprve 17 let. „Odvlékl ji k posteli a pokoušel se o pohlavní styk s odůvodněním, že panenství je dar dívky, který si zaslouží. To se mu nepodařilo, neboť mu různě uhýbala a říkala, že nechce, načež se uspokojil sám rukou a potřísnil ji spermatem na břiše. Odešla rozrušená a mnoho let se s událostí nikomu nesvěřila, mimo jiné ztratila zcela důvěru v psychologii a psychiatrii,“ popsala obžaloba. 

Zneužít měl i tehdy teprve 16letou dívku, která se do Bohnic dostala po pokusu o sebevraždu. „Povalil ji na válendu, stáhl si kalhoty, vyndal svůj penis a pokoušel se ji vysvléct z kalhot, což se mu nepodařilo. Řekla mu, že to nechají na jindy, že za ním přijde,“ uvedla státní zástupkyně s tím, že se ona žena následně 20 let vyhýbala psychiatrické i psychologické péči.

Jan Cimický skutky, které jsou mu kladeny za vinu, ve svém prohlášení popřel. „Musím zcela odmítnout, že bych se kdy dopustil znásilnění nebo jakéhokoli sexuálního násilí či nátlaku. Stále přemýšlím nad tím, zda je možné, aby si některá z mých pacientek mohla vyložit mé jednání špatně. Mé jednání bylo vždy vedeno pouze a jedině s úmyslem a cílem léčit pacienta, a pokud to bylo pochopeno některou pacientkou jinak, tak se za to hluboce omlouvám a chápu to jako profesní selhání," řekl Cimický.

„Některé oběti se hroutily“

Advokátka Lucie Hrdá, která většinu obětí zastupuje, následující týden v pořadu Epicentrum popsala, jak soud oběti prožívají. „Některé z nich se nám v kanceláři hroutily, omdlévaly, museli jsme jim volat taxíka. Některé to zvládají dobře, protože se to stalo před dlouhou dobou a daly si to už nějak do pořádku. U každé z nás, u každé z nich je to jiné,“ popsala Hrdá s tím, že je spojuje touha po spravedlnosti. Poškozené po Cimickém požadují i odškodné a náhradu újmy v částkách v rozmezí 80 tisíc až půl milionu korun, dohromady se jedná zhruba o 6 milionů korun.

Soud pokračuje v úterý 16. ledna od 9:45, na Blesk.cz jej budeme sledovat online. Promluvit by měli znalci, kteří se k soudu kvůli administrativní chybě nedostavili na první jednání 4. ledna. 

Video
Video se připravuje ...

Advokátka obětí Hrdá o kauze „Cimický“: Poškozené nám v kanceláři omdlévaly Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
34 fotografií