Sněžení přišlo do Česka v noci na neděli. „V noci na neděli bude zataženo se sněžením nebo sněhovými přeháňkami, na jihovýchodě to mohou být přechodně i srážky smíšené nebo mrznoucí s tvorbou ledovky. Jen na severozápadě území bude až oblačno a sněhové přeháňky pouze ojediněle. Na jihu a jihovýchodě území za noc spadne až 10 cm mokrého sněhu. Ranní teploty 0 až -5 °C, pocitově -3 až -8 °C,“ řekla Honsová.

„Dosud napadlo přibližně mezi 0 a 7 cm, ojediněle – na Šumavě – až 10 cm sněhu. Mokré povrchy namrzají, může se proto teď po ránu objevit náledí nebo zmrazky,“ uvedl v neděli ráno na síti X Český hydrometeorologický ústav. 

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V neděli pak přijde prudké ochlazení. „Nejvyšší teploty budou ty ranní, během odpoledne budou klesat a večer se budou pohybovat jen mezi -4 až -9 °C, pocitová teplota ale bude o poznání nižší, - 9 až -15 °C. Jinak bude zataženo se sněžením nebo sněhovými přeháňkami – napadne od 5 do 20 cm sněhu. Na severozápadě území bude až oblačno a tam sněžení pouze ojediněle,“ doplnila meteoroložka.

Mrazivo má být v Česku v i dalších dnech.

Počasí ONLINE
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
20:10
7. 1. 2024

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, online přenos pro dnešní večer končí.

19:04
7. 1. 2024

Hasiči ve Zlínském kraji dnes odstraňovali stromy, které popadaly při silném větru. Po klidné sobotě v regionu v neděli vyjeli k více než 30 událostem, k čemuž napomohlo i počasí, uvedla dnes odpoledne na sociální síti mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Nejvíce zásahů dnes hasiči zaznamenali na Zlínsku. „Z dvou desítek výjezdů tak v polovině případů odstraňovali stromy popadané na silnice. V Napajedlech zasahovali u havárie autobusu, v Otrokovicích zachraňovali přimrzlého opeřence na lampě veřejného osvětlení,“ uvedla Javoříková.

V okrese vyjížděli hasiči také k několika dalším technickým pomocem, k jedné povánoční na sídliště Jižní Svahy ve Zlíně. „Mladá žena tam dělala povánoční úklid a z okna svého bytu vyhodila vánoční stromeček. Ten však nedopadl před dům, ale skončil v koruně vzrostlého stromu, který se nachází v těsné blízkosti. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se stromeček nachází asi tři metry nad zemí. K jeho stržení použili trhací hák," uvedla mluvčí.

18:25
7. 1. 2024

Na většině míst České republiky dnes pokračoval pokles hladiny rozvodněných toků. V Děčíně kleslo Labe z třetího nejvyššího na druhý povodňový stupeň. Druhý stupeň platil i v Ústí nad Labem a Litoměřicích. Postupně se uklidňovaly také řeky ve Středočeském, Olomouckém a Zlínském kraji. Naopak nejvyšší povodňový stupeň stále platí na Vltavě v Českém Krumlově.

Situace v Českém Krumlově je několik dní v podstatě stejná. Vltava tam dnes dosahovala 223 centimetrů, což je o centimetr více než v sobotu večer. Povodňové stupně na jihu Čech platí na Vltavě ještě na třech dalších místech.

Naopak na Labi pokračuje pokles. Z nejvyššího povodňového stupně na druhý se dnes odpoledne po několika dnech snížila hladina řeky v Děčíně. Hasiči ráno opět zasahovali v ústecké Přístavní ulici pod Benešovým mostem a odčerpali vodu z technologické šachty u protipovodňové vany.

14:42
7. 1. 2024

Přestože na jihu Čech od dnešního rána sněží, situace v dopravě je klidná. Komplikace však mohou vznikat na některých úsecích vozovek nižších tříd nebo v místech, kde silničáři nesmí používat sůl. Vyplývá to z aktuální situace ke 14:00.

„Od noci máme v terénu veškerou techniku. Snažíme se udržovat všechny vozovky, ale na silnice nižších tříd se nedostaneme tak často. A vzhledem k tomu, že stále sněží, to může působit dojmem, že je neudržujeme. Ale děláme maximum pro to, aby byl stav co možná nejlepší,“ řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Vlastimil Zikmund.

14:03
7. 1. 2024
!

Meteorologové varují před silnými mrazy. Od pondělí do čtvrtka zasáhnou celou Českou republiku. Teplota po ránu klesne pod minus 12 stupňů. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Trvá výstraha před hustým sněžením na jihu Čech a závějemi v Jeseníkách a v Beskydech. Do úterý platí povodňová pohotovost v Ústeckém kraji.

Podle meteorologů hrozí především v noci a po ránu prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. „Doporučujeme se chránit teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb,“ uvedl ČHMÚ.

13:11
7. 1. 2024
!

U Napajedel na Zlínsku havaroval dnes dopoledne autobus, který sjel do příkopu. Cestující včetně řidiče zůstali uvnitř vozu uvězněni, jelikož nešly otevřít dveře. Všichni se z vozidla dostali po rozbití jednoho z oken, kterým vylezli ven, uvedla na sociální síti mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Nehoda se obešla bez zranění.

12:50
7. 1. 2024

Lyžařské areály na jihu Čech s nástupem ochlazení začaly vyrábět umělý sníh. Chtějí tak rozšířit pro návštěvníky nabídku otevřených sjezdovek. Vyplývá to z aktuálních informací ČTK. Na jihu Čech dnes sněží, což by mohlo ještě vylepšit podmínky pro lyžování.

„Zatím máme v provozu dva kilometry sjezdovek. Ale zasněžujeme a čekáme, až nám podmínky povolí nabídku rozšířit. Možná, že další sjezdovku otevřeme už v pondělí. Ale o tom se teprve ještě rozhodneme. Nechceme nic uspěchat, raději o den déle počkáme, než abychom pouštěli lidi na sjezdovku, kde bude málo sněhu,“ řekl za Skiareál Lipno Jiří Gruntorád. Nyní lidé v areálu lyžují na sjezdovce Jezerní a Spojovací. V minulých dnech podmínky hodně zkomplikoval déšť.

„Kvůli teplému počasí jsme museli omezit provoz. Ale dneska napadlo 15 centimetrů čerstvého sněhu a kromě toho vyrábíme umělý. Možná bychom v pondělí mohli otevřít sjezdovky na Nových Hutích,“ uvedl za Skiareál Zadov Petr Vondraš. Dodal, že návštěvníci nyní mohou využívat sjezdovku Kobyla a U Horejšů. Kromě toho provozovatelé upravují stopy pro běžkaře v okolí Zadova.

V lyžařském areálu Hochficht na česko-rakouské hranici Šumavy je v provozu 20 kilometrů sjezdovek. Dnes ráno tam napadlo dalších pět centimetrů sněhu.

10:21
7. 1. 2024

Podobně klidná situace je i v Kraji Vysočina. „Od 5:00 do současné doby jsme přijali oznámení o šesti dopravních nehodách, z nichž jedna je střet s lesní zvěří, jedna se stala na parkovišti u D1, v jednom případě vozidlo údržby poškodilo v Jihlavě taras na ulici Jiráskova,“ uvedla mluvčí policistů Dana Čírtková. 

10:13
7. 1. 2024

Podle královéhradeckých hasičů je situace v kraji v souvislosti s počasím zatím klidná. Od včerejších nočních hodin řešili šest zásahů. 

9:49
7. 1. 2024

Kvůli silnému větru dnes nejezdí lanovka na vrchol Sněžky. Horní úsek kabinové lanovky z Růžové hory na Sněžku stojí. V provozu je spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu. Ve skicentrech Špindlerův mlýn a Černá hora – Pec pod Sněžkou lanovky vítr neomezil. Vyplývá to z informací provozovatele lanovky a skiareálů.

Lanovka na Sněžku může být v provozu, když vítr fouká do rychlosti 60 kilometrů v hodině. Podle zaměstnankyně informační linky lanovky na vrcholu Krkonoš byl dnes dopoledne vítr kolem 90 kilometrů za hodinu.

9:32
7. 1. 2024

Na pražském letišti Václava Havla dnes přistávají letadla bez omezení. Další problémy s přílety, které provázely část soboty, se díky změně počasí zatím neočekávají. Bleskem poničenou meteorologickou stanici se ale dosud opravit nepodařilo. ČTK to řekla mluvčí letiště Klára Divíšková. Z údajů na webu  letiště vyplývá, že v noci i nad ránem přilétala letadla do Prahy bez větších zpoždění.

V sobotu provoz zkomplikovala hustá mlha a porucha na meteorologické stanici, kterou ve čtvrtek poškodil úder blesku. Od sobotní noci do odpoledne muselo letět 21 letadel odklonem, devět linek dopravci zrušili. Za celou sobotu by za běžných okolností na ruzyňském letišti přistálo 136 letů.

9:11
7. 1. 2024

Na dálnici D56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem se v Paskově srazila dvě osobní auta. Pro nákladní automobily s hmotností nad 12 tun je už od počátku prosince v Beskydech uzavřený zhruba dvacetikilometrový úsek silnice I/56 z Ostravice přes Bílou na Horní Bečvu ve Zlínském kraji. Silnice, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, vede kolem přehrady s pitnou vodou Šance. Nesmí se tam solit a kamiony mívají v kopcích problémy. V minulých letech uzavírka platila jen v době, kdy napadlo více sněhu, Moravskoslezský kraj ale rozhodl o plošném uzavření do konce března.

Podle předpovědi meteorologů bude v kraji sněžit až do odpoledne a teploty budou pod nulou. Může napadnout dva až deset, ojediněle i kolem 13 centimetrů sněhu. Místy může být náledí, tvořit se budou sněhové jazyky, v Jeseníkách i závěje. Pocitovou teplotu bude výrazně snižovat čerstvý vítr.

8:46
7. 1. 2024

Na silnicích v Moravskoslezském kraji komplikuje dopravu sněžení. Silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností, místy, například na Opavsku, se tvoří sněhové jazyky nebo závěje. Sněžení navíc snižuje dohlednost. Vyplývá to z dnešních informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na většině silnic je po nočním sněžení a chemickém ošetření rozbředlý sníh. Ve vyšších polohách v Beskydech je nový sníh místy krytý posypem. Místy fouká nárazový vítr.

8:18
7. 1. 2024

Hladiny rozvodněných řek ve středních Čechách dál zvolna klesají. První, tedy nejnižší povodňový stupeň dnes ráno platil na čtyřech místech na Labi, Sázavě a Berounce, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Labe bylo v 8:00 na prvním stupni v Mělníku a Kostelci nad Labem na Mělnicku a Berounka ve Zbečně na Rakovnicku. Na Sázavě platila bdělost v Kácově na Kutnohorsku, naopak v Nespekách na Benešovsku hladina řeky již klesla pod první povodňový stupeň.

8:04
7. 1. 2024

Český hydromeorologický ústav zveřejnil teplotní mapy, které ukazují, jak se bude vyvíjet reálná a pocitová teplota, která bude ovlivněna silným a studeným větrem. 

7:47
7. 1. 2024

Hasiči dnes opět zasahovali v Přístavní ulici pod Benešovým mostem v Ústí nad Labem, kde odčerpali vodu z technologické šachty u protipovodňové vany. Komunikace je průjezdná. Šachtu, do které opakovaně proniká voda z Labe, dnes zkontrolují.

7:45
7. 1. 2024

Pozvolný pokles hladiny Labe pokračuje. Třetí, nejvyšší povodňový stupeň platí na Labi už jen v Děčíně. V Ústí nad Labem voda dnes klesla pod šest metrů, v platnosti je druhý stupeň stejně jako v Litoměřicích, kde je hladina na úrovni 366 centimetrů. Vyplývá to z informací Povodí Labe.

7:43
7. 1. 2024

Hasiče v Ústeckém kraji dosud zaměstnávala povodňová situace na Labi, ale také povětrnostní vlivy. 

7:39
7. 1. 2024

 „Zatím to vypadá, že největší srážky budou v jihozápadní části kraje, což znamená hlavně Šumavu. Ale jinak by mělo sněžit na území celého kraje,“ řekla Renata Uhlíková z budějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Očekávaný úhrn srážek je až 25 centimetrů sněhu!

7:38
7. 1. 2024

Na jihu Čech může na některých silnicích komplikovat dopravu sněžení. Silničáři kvůli tomu udržují vozovky od nočních hodin. Sněžit má i přes den. Vyplývá to z informací ČTK. 

Venku máme od noci asi 160 vozů, což je veškerá technika. Kde nemůžeme solit, zůstává na silnici ujetá vrstva pokrytá inertem. Nemáme žádnou zprávu o tom, že by někde uvízly kamiony nebo se kvůli počasí tvořily kolony. Vzhledem k tomu, že je neděle, tak doprava zatím není tak intenzivní,“ řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Boško.

Video
Video se připravuje ...

Vánice a kalamita: Takhle stála auta u Havlíčkova Brodu v předvečer Štědrého dne 2023. Blesk - Martina Pospíšilová

Fotogalerie
39 fotografií