Rozkrytí rozsáhlého případu mají na svědomí kriminalisté ze 4. oddělení drogové kriminality. Lapili dva muže, kteří dodávali dealerům v Praze desítky kil kokainu ročně! 

Video
Video se připravuje ...

Šéf protidrogového oddělení k drogové problematice. (3. ledna 2024) Blesk.cz - David Malík

„V průběhu realizace kriminalisté za pomoci zásahové jednotky zadrželi 32letého muže, který byl hlavním organizátorem, a 25letého muže, který sloužil jako jeho pravá ruka a plnil především funkci distributora a zahradníka,“ uvedli policisté. Když udělali domovní prohlídky, nestačili se divit - našli celkem 12,5 kila kokainu, 14 milionů korun, několik aut, dvě kompletní indoor pěstírny konopí a spoustu dalších věcí.

Dvojici mužů zadrželi přímo v jedné z nemovitostí, kterou používali pouze k ,podnikání', a to v okamžiku, když připravovali drogy k další distribuci. Většinu zisku z prodeje drog využíval hlavní organizátor, ten si za ,vydělané' peníze nakupoval drahá vozidla, luxusní dovolené a nemovitosti po celé České republice a mnoho dalšího,“ upřesnili policisté. Oním organizátorem je podle informací Blesku raper z pražského Smíchova.

Za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v délce až dvanácti let. Oba jsou stíháni vazebně. Případ podle kriminalisty na čas ovlivní trh s kokainem v Praze.

Předávkovaný mladík (†20)

Velitel protidrogového oddělení také popsal rozkrytí případu z nedávné doby, který právě s kokainem souvisí. V květnu 2023 našli v bytě v pražské Troji mrtvého 20letého mladíka, pitva následně prokázala, že zemřel po předávkování velmi kvalitním kokainem ještě v kombinaci s s nápojem, který mládež užívá k utlumení organismu. „Ztotožnili jsme cizince, který mu kokain dodal v předmětný den a na následky požití kokainu tento mladík zemřel. V prosinci jsme muže zadrželi, cizinec měl u sebe v době zadržení několik různých druhů drog, neprodával jen kokain, ale i další látky,“ uvedl kriminalista. Muž je ve vazbě a hrozí mu 10 až 18 let vězení.

Počet úmrtí stoupá

Kriminalista při té příležitosti upozornil na to, že v posledních dvou letech počet úmrtí v souvislosti s drogami v hlavním městě stoupá. Zatímco do roku 2021 se jednalo o maximálně deset případů ročně, v roce 2022 už kriminalisté řešili 21 úmrtí a loni dokonce 27 v souvislosti s předávkováním omamnými a psychotropními látkami.

„Laická veřejnost se domnívá, že úmrtí jsou pouze v souvislosti s heroinem či pervitinem, ale to není pravda. Máme řadu úmrtí i v souvislosti s kokainem, GHB, fentanylovými náplastmi a podobně. Umírá se na všechny možné dostupné drogy. Co se týče kokainu, pozorujeme velký problém v tom, že v minulosti se na ulici prodával kokain velmi ředěný, měl čistotu, kdy obsahoval 20 procent účinné látky, nyní ale v souvislosti s nadprodukcí kokainu v Jižní Americe dochází k tomu, že na území Prahy či Česka je distribuován kokain ve své produkční kvalitě, takže se setkáváme s množstvím účinné látky od 80 do 89 procent, což pro uživatele představuje problém a může vést k fatální intoxikaci. Dalším problémem je, že uživatelé kombinují drogy, například kokain se semisyntetickými opioidy či alkoholem, i ostatní drogy jsou kombinovány,“ popsal a zdůraznil, že policisté upozorňují, aby se lidé takového chování vyvarovali.

Video
Video se připravuje ...

Policisté rozkryli obří drogový gang Policie ČR

Fotogalerie
15 fotografií