Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Mluvčí o drogách ve věznicích: K pašování zneužívají miminka. Chybí personál a roste agrese

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
21. prosince 2023
05:00

Počet vězňů v Česku stoupá. Aktuálně je za mřížemi 19.620 lidí. Věznice jsou zaplněné téměř ze sta procent a v polovině z nich už je ubytovací kapacita překročena. K tomu se vězeňská služba potýká již dlouhodobě s personálním podstavem. V českých věznicích totiž chybí téměř 1000 zaměstnanců. Naše země je navíc největším výrobcem pervitinu a drogy představují problém i pro vězeňskou správu. Za mříže se totiž často dostávají kuriózními způsoby. Nejen o tom v Epicentru Blesk Zpráv hovořila tisková mluvčí Vězeňské služby České republiky Markéta Prunerová.

„Je to takový neustálý boj. Ale s drogami bojujeme celkem aktivně. Co se týká například balíků, které přichází do věznice, tak samozřejmě ty jsou vždy kontrolovány jednak  speciálním psem a jednak také projedou vždycky rentgenem,“ vysvětlila Prunerová.

Cesty, kudy jsou odsouzené osoby schopny dostat drogy do věznic, neustále eliminují a zároveň odhalují nové způsoby, které jsou často velmi vynalézavé: „Velmi problematické jsou právě návštěvy. Osoby, které přicházejí na návštěvu za vězněnými osobami, tak dokážou drogy schovat leckde a leckam a paradoxně velmi často k tomu zneužívají třeba miminka, protože těžko prohledáte miminku plenky, těžko prohledáte samotné miminko, když je oblečené, je zabalené, je v nějakém kočárku nebo dejme tomu, ještě ve vajíčku, a to jsou opravdu cesty, kudy ty drogy proudí velmi často.“ 

A co bylo ve věznicích podle Prunerové velkým hitem v době covidu? „Napouštění rozpuštěných drog do roušek a do respirátorů. Vězněné osoby jsou v tomhle opravu velmi vynalézavé,“ popsala mluvčí.

Nárůst agrese a konfliktů ve věznicích

Prunerová přiznala, že jedním z nejpalčivějších problémů vězeňského systému je současná personální situace. Častější nepokoje a zvýšené tendence k agresi mezi odsouzenými se z původních obav již staly realitou a vězeňská služba eviduje nárůst tenze i konfliktů nejen mezi vězni. „Ono se to opravdu děje, takové ty nepokoje, tenze. Napětí mezi vězněnými osobami v posledním roce, respektive možná dvou, opravdu stoupá a vzájemné napadání nejen mezi vězni, ale také násilí směřující od vězňů k zaměstnancům roste a to je nepopiratelný fakt,“ uvedla mluvčí Prunerová.

Mrtvé tabulky a nejméně bolestivé řešení

Vězeňská správa České republiky spravuje 25 věz­nic a 10 vazebních věznic. Příští rok bude mít k dispozici 7364 tabulkových míst pro své příslušníky, což je o 198 méně, než měla na počátku letošního roku.  „Pozice, které se odebíraly, byly zpravidla dlouhodobě neobsazené, tzv. mrtvé tabulky, ale i to je pro nás problém,“ vysvětlila Prunerová s tím, že, kdyby měli na tyto pozice nové zájemce, tak nemají možnost, jak adekvátně  počet lidí navýšit. „Toto řešení ale bylo to nejméně bolestivé řešení. Chybí pozice strážných a dozorců, těch lidí v uniformě chybí nejvíce a zdravotnický personál, a to je také problém napříč věznicemi, sehnat kvalitního lékaře do věznice je celkem umění.“ V systému v současné době chybí 744 služebních a 253 civilních zaměstnanců.

Mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová v Epicentru (20.12.2023) Mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová v Epicentru (20.12.2023) | Blesk:Jakub Poláček

hafblaf ( 21. prosince 2023 18:29 )

Bodejť by počet vězňů nestoupal, vždyť jsou opečovávání jako by byli národní poklad. Mají lepší péči, než většina pracujících, kteří musí za vše platit jak mourovatí.

jan jirman ( 21. prosince 2023 07:20 )

rekreační zařízení kde si můžou dovolit všechno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa