Zda policisté postupovali správně, již prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Zkoumají každý detail a stopu, i video ze sociální sítě X, na němž v záznamu cizince policisté vyvádějí podle něj první desítku evakuovaných studentů na náměstí Jana Palacha před školou.

„Byl jsem tam od začátku...

„Byl jsem tam od samého začátku. Nikdo nevěděl, co se děje. Nevěděli jsme, že tam je střelec a že je na střeše. Sakra, ani policie nevěděla, že je na střeše,“ uvedl T. P. k záběrům pořízeným údajně v 15:11, na nichž se zvednutýma rukama a nechápavým výrazem mladí lidé běží k Rudolfinu. V okamžiku, kdy se sotva dostávají na chodník Alšova nábřeží, třesknou první rány na ulici!

Ježíši Kriste! Do hajzlu!“ je první reakce autora videa, který na chodníku stojí s dalšími přihlížejícími. „Netušili jsme, že střelec vůbec existuje,“ vysvětlil cizinec, proč je scéna evakuace zaujala. Až ve chvíli střelby všichni spatřili jejího strůjce – na střeše univerzity, kde byl dokonce po celou dobu evakuace mladých lidí. Ti tak nevědomky mířili do bezpečí přímo v palebné linii šílence.

Vyvázli s velkým štěstím! David K. už do té doby zabíjel uvnitř. „Česká republika je skvělá země se skvělými lidmi. Je to opravdu neslýchané a kromě této zkušenosti jsem ve vaší krásné zemi prožil krásný čas,“ uzavřel T. P. komentáře k záběrům.

Děsivá bilance: 17 mrtvých

Během události, která zasáhla celé Česko a nejvíce účastníky a blízké obětí, zemřelo 17 lidí včetně vraha. 14 jich přišlo o život na náměstí Jana Palacha, otec střelce byl zavražděn v Hostouni, v Klánovicích již předtím mladý tatínek s dvouměsíční dcerkou. „V souvislosti se střelbou na filozofické fakultě v současné době analyzujeme veškeré informace a intenzivně komunikujeme s policií. Dále vyhodnocujeme podněty, které dostáváme od veřejnosti,“ uvedla již dříve pro Novinky.cz mluvčí inspekce GIBS Ivana Nguyenová.

Video
Video se připravuje ...

Lidé u Karolina uctívají památku zesnulých. (22. prosince 2023) Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
167 fotografií