Blesk sleduje dívenku od jejích čtyř let. Tatínek od rodiny odešel, žije s maminkou samoživitelkou. Ta to nemá vůbec jednoduché, protože dcera potřebuje péči 24 hodin denně. „Marianka má oslabenou imunitu a i obyčejné nachlazení může pro ni být životu nebezpečné. V roce 2016 dostala zápal plic a zůstaly jsme v nemocnici sedm měsíců. Vzhledem k silné skolióze podstoupila i náročnou operaci páteře. Má v ní titanové výztuhy,“ líčila maminka.

Umělý spánek

Z Marianky je dnes krásná slečna. Několik let její organismus nástrahy zvládal. Vyráběla s maminkou nadšeně voňavá mýdla, aby si přivydělala na asistenty. „V září jsem ale prožila nejhorší dny života. Dostala jsem virózu a znovu oboustranný zápal plic. Mé tělo to nezvládlo,“ líčila Marianka.

Byla okamžitě intubována a vrtulníkem ji transportovali do nemocnice v Brně, kde byla uvedena do umělého spánku. Každá máma si dovede představit, co jsem zažila strachu a nervů. Denně jsem za ní jezdila a stále věřila, že boj o život vyhraje. A podařilo se, jsme doma,“ radovala se Marie. Trable ale nekončí.

Dohání učení

„Studuje na střední škole a dlouho chyběla. Snažíme se učení dotáhnout. Nechce to vzdát. Já jsem tanec nemohla vyučovat, tak nemáme moc peněz na účtu pro asistenty, které nutně potřebujeme, abych i já mohla nějak fungovat. Pojišťovny je nehradí a peníze od státu padnou na nájem a energie. Budeme šťastné za jakoukoliv finanční pomoc,“ dodala maminka.

Pomoci mohou všichni

Milé slečně můžete pomoci i vy. Má účet na Donio – Pomoc na asistenci a zdravější život pro statečnou Marianku. A na co budou peníze použity? Především na asistenty. Marianka se musí polohovat i v noci. Nutné je pro ni cvičení, rehabilitace, masáže, inhalace. Cesty k lékařům do Brna taky něco stojí.

 

Video
Video se připravuje ...

Po několika týdnech Arturek s SMA zase jezdil na vozíčku Facebook

Fotogalerie
6 fotografií