Ty do Třince přicházely za prací z různých koutů země. „Unikátnost domků spočívá v konstrukci stavby,“ uvedl Marian Razima z Regionální rady Třinec, která sehnala 30 milionů korun na rekonstrukci stavení. „Žádná jiná typově stejná v Česku nejsou,“ dodal Razima.

Lidé v nich měli na tehdejší dobu docela luxusní bydlení. Užívali pěkný pokoj s kuchyní a komorou, k tomu i kůlnu a  kousek pozemku k pěstování zeleniny a drobnému chovu zvířat.

Chráněné památky

Oba domy ještě před renovací nesly stopy života svých obyvatel, kteří si je upravovali podle svých potřeb a dobového vkusu. Ačkoli byly postaveny podle jednotného návrhu, časem bylo každé okno, veranda a šopka jiné. Dřevěnky už dávno nesloužily k trvalému bydlení a i zahrádkáři je před několika lety opustili, proto zchátraly.

Opravené koloniální domky jsou památkově chráněné. Jeden bude sloužit k prohlídkám, aby se návštěvníci podívali, jak v něm lidé kdysi žili. Druhý jako zázemí pro návštěvníky s toaletami a kancelářskými prostory pro pracovníky.

Deset zastavení

Mini skanzen se stane součástí turistické trasy s deseti zastaveními. Tam patří Muzeum Třineckých železáren, vápenky Vendryně, milíř Košařiska, obce Dolní Lomná, Mosty u Jablunkova a v polské části město Wisla - lovecký zámeček, muzeum a město Ustroň.

VIDEO: Skanzen ve Strážnici předvedl, jak se po staletí sklízelo a zpracovávalo obilí.

Video
Video se připravuje ...

Skanzen ve Strážnici předvedl, jak se po staletí sklízelo a zpracovávalo obilí. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
12 fotografií