Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nenechte si pít krev. Vysaďte si rostliny, které odpuzují komáry

/
  • (istock.cz)
    14. května 2023 ● 06:00

    Jestli něco dokáže opravdu zkazit posezení na zahradě či terase, tak je to otravný bzučící hmyz, který nám navíc zanechá svědící štípance. Můžeme si proti němu sice pořídit nejrůznější chemické preparáty, ale existuje i šetrnější způsob. Svou funkci plní také některé rostliny, které komárům nevoní…

    Už naše babičky a dědové vypozorovali skutečnost, že některé květiny užitečný hmyz lákají, ovšem ten nepříjemný naopak odpuzují. Jedná se jak o základní bylinky, tak i o okrasné květiny, které dobře známe. Možná jsme ani nevěděli, jaké zázračné funkce mají. Využijte těchto vlastností a zasaďte si rostliny třeba blízko venkovního posezení nebo za okno.

     

  • 1.

    Bazalka

    Autor: istock.cz

    Známá a voňavá bylinka, kterou si většina z nás doma už pěstuje. Je skvělá nejen v italské kuchyni a využijete ji v mnoha receptech. Tahle nenáročná rostlinka ale také dokáže odpudit komáry!

  • 2.

    Citronová tráva 

    Autor: istock.cz

    Bylinka, která potěší nejen všechny milovníky asijské kuchyně. Nenáročná a vytrvalá bylina má silnou vůni. Můžete ji zasadit jak na zahrádce, tak i doma do květináče. A je to jedna z nejběžnějších přísad ve většině repelentů proti komárům. Rostlina samotná má ale mnohem silnější aroma než repelenty, které ji obsahují, takže je skvělou volbou pro přirozené odpuzování komárů.

  • 3.

    Levandule

    Autor: istock.cz

    Nádherná, oblíbená, krásně voňavá léčivka s mnoha účinky. Kdo by neznal levanduli? Zpracovat ji můžete na mnoho způsobů. A navíc i ona je dobrým přírodním repelentem. Když si ji vysázíte na slunečné stanoviště kolem zahradního posezení, komáři i mouchy vás obletí obloukem. Odér levandule lékařské nemohou totiž vystát.

  • 4.

    Máta peprná

    Autor: istock.cz

    I tuhle známou bylinku se vyplatí pěstovat. Nejenže si z ní připravíte léčivý čaj nebo osvěžující mojito, ale většina hmyzu také nesnese vůni a chuť máty peprné, a tak si vlétnutí třeba do vaší ložnice rozmyslí. 

  • 5.

    Rozmarýn

    Autor: istock.cz

    Další oblíbenou bylinkou, kterou využijete v kuchyni i proti otravným komárům, je rozmarýn. Jako přírodní repelent by měl mít své stálé místo na vašem záhonku či parapetu!

  • 6.

    Muškáty

    proti komarum
    Autor: istock.cz

    Pelargonie jsou letní klasikou a najdeme je ve většině truhlíků. Bohatě kvetoucí letničky jsou nejen krásnou ozdobou, ale také účinným repelentem. Nejúčinnější jsou v tomto ohledu muškáty anglické neboli velkokvěté (Pelargonium grandiflorum) a pelargonie vonné (Pelargonium graveolens) a hlavně odrůdy Citriodorum nebo Citronella. I když jsou méně nápadné, citronová vůně těchto aromatických muškátů spolehlivě odpuzuje hmyz, hlavně mouchy a komáry. 

  • 7.

    Aksamitník

    Autor: istock.cz

    Rostlina známá jako afrikán má krásné a pestré květy a najdete ji na mnoha záhonech. Jen její vůně vám nejspíš úplně nesedne, ale věřte, že pro komáry je přímo odpudivá. Obsahuje totiž pyrethrin, složku vyskytující se v repelentech proti hmyzu. Pokud ji tedy zasadíte podél vašeho domu, uvidíte, že v okolí by vás žádný komár otravovat neměl. 

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy