Obsah seriálu Hra na oliheň

Stovky hráčů na mizině přijmou zvláštní pozvánku na dětskou hru. Uvnitř na ně čeká lákavá cena, ale může je stát život.

Obsazení seriálu Hra na oliheň

Herci Postavy
I Čong-dže Song Ki-hun (hráč č. 456)
Pak He-su Čo Sang-u (hráč č. 218)
Wi Ha-džun Hwang Čun-ho (policejní detektiv, který se do hry vplíží jako strážce)
Čong Ho-jon Kang Se-bjok (hráč č. 067)
Yeong-su O Il-nam (hráč č. 001)
Ho Song-tche Čang Tok-su (hráč č. 101)
Anupam Tripathi Abdul Ali (hráč č. 199)
Kim Ču-rjong Han Mi-ňo (hráč č. 212)

I Čong-dže - Song Ki-hun, hráč č. 456

Jihokorejský herec, narodil se 15. prosince 1972 v Soulu v Jižní Koreji. V srpnu 2008 získal magisterský titul na katedře divadelního a filmového umění na Dongguk University. Debutoval jako model, poté začal s hereckou kariérou v televizi v seriálu Feelings (1994). V roce 2021 získal mezinárodní pozornost díky ztvárnění hlavního protagonisty Song Ki-huna v dramatickém seriálu Hra na oliheň společnosti Netflix. Za výkon v seriálu získal uznání kritiků a získal několik ocenění, včetně Ceny Sdružení filmových a televizních herců, Critics' Choice Television Award a ceny Emmy.

O Jong-su - O Il-nam, hráč č. 001

Jihokorejský herec narozený 19. října 1944. S divadlem začal v 60. letech 20. století a podle vlastních slov hrál ve více než 200 inscenacích. Později začal hrát ve filmu a v televizi, kde díky svým zkušenostem s buddhistickými hrami často ztvárňoval mnichy. V roce 2021 ztvárnil postavu Oh Il-nama v survival dramatu společnosti Netflix " Squid Game", díky kterému získal celosvětovou popularitu a Zlatý glóbus za nejlepší vedlejší roli v seriálu, minisérii nebo televizním filmu a také nominaci na cenu Primetime Emmy za vynikající vedlejší roli v dramatickém seriálu. V roce 2022 byl ministrem kultury, sportu a cestovního ruchu Park Bo-gyoonem jmenován velvyslancem pro korejskou výkonnostní turistiku. Dne 25. listopadu 2022 oznámila prokuratura v Suwonu, že byl obviněn ze sexuálního obtěžování v souvislosti s incidentem z roku 2017.

Hra na oliheň - podrobné informace o seriálu

Lidem v úzkých, kteří nutně potřebují peníze, je zasílána záhadná výzva k účasti ve hře. 456 účastníků ze všech společenských vrstev je uzavřeno na tajném místě, kde hrají hry s cílem vyhrát 45,6 miliardy wonů (přes 833 milionů korun). Každá hra je tradiční korejskou dětskou hrou, například Červené světlo, zelené světlo, ale důsledkem prohry je smrt. Kdo se stane vítězem a jaký je účel této hry?

"Squid Game" je jihokorejský originální seriál společnosti Netflix, který vytvořil Hwang Dong-hyuk a který byl vydán v září 2021. Seriál si získal obrovskou popularitu po celém světě pro svůj jedinečný děj, podmanivou vizuální stránku a vynikající herecké výkony.

Seriál se točí kolem skupiny lidí, kteří se potýkají s finančními problémy a kteří přijmou pozvání k účasti ve smrtící hře s hlavní výhrou 45,6 miliardy wonů (asi 38 milionů USD). Hra se skládá z několika kol a soutěžící musí každé kolo dokončit, aniž by byli vyřazeni. Pokud se jim to nepodaří, jsou vyřazeni a jejich životy propadají.

Soutěžící, kteří většinou pocházejí z chudých poměrů, si zpočátku neuvědomují skutečnou povahu hry. Jak postupují jednotlivými koly, objevují děsivou realitu hry a jsou nuceni činit obtížná rozhodnutí, aby přežili. Pořad se zabývá tématy, jako je chamtivost, zoufalství a lidská vůle přežít.

Hlavní postavou seriálu je Song Ki-hun, kterého hraje I Čong-dže, rozvedený a nezaměstnaný muž, který se hry účastní, aby splatil své dluhy. Mezi další významné postavy patří Čo Sang-u, kterého hraje Pak He-su, charismatický a inteligentní soutěžící, který se stane Ki-hunovým spojencem, a Kang Se-bjok, kterého hraje Čong Ho-jon, severokorejský zběh, který se hry také účastní.

Seriál získal uznání kritiků pro svůj napínavý děj, silné herecké výkony a působivou vizuální stránku. Byl chválen za svůj komentář k sociální nerovnosti a bojům obyčejných lidí. Úspěch seriálu vedl také k přípravě druhé sezóny, jejíž vydání je naplánováno na konec roku 2023 nebo začátek roku 2024.

V seriálu Squid Game jsou smrtící hry, které jsou soutěžící nuceni hrát, založeny na tradičních korejských dětských hrách se smrtelnými následky. Zde jsou některé z nich:

  • Červené světlo, zelené světlo: Tato hra se v korejštině nazývá "Dal-kkochi", což v překladu znamená "kvetoucí jahoda". Ve hře je jeden hráč "to" a stojí na jednom konci hřiště otočený zády k ostatním hráčům. Ostatní hráči se musí snažit přejít hřiště a dotknout se hráče "to", aniž by byli chyceni. V seriálu se hraje s obří panenkou, která se otáčí a střílí na každého, kdo se pohne, když řekne "Červené světlo".
  • Medová plástve: Ve hře nazvané v korejštině "Dalgona" dostanou hráči jehlu a tvar vyrobený z bonbónů medové plástve. Jehlou musí tvar vytáhnout, aniž by ho rozbili. V pořadu jsou hráči, kteří tvar rozbijí, vyřazeni zastřelením.
  • Přetahování lanem: Hra se v korejštině nazývá "Jjin-tta-setakgi". V pořadu jsou soutěžící rozděleni do dvou týmů a musí tahat za lano, dokud jeden z týmů nespadne do jámy, což vede k jeho vyřazení.
  • Kuličky: Hra se v korejštině nazývá "Go-stop". V pořadu dostanou hráči partnera a musí hrát hru s kuličkami. Vítěz si může vybrat, zda vyřadí svého partnera nebo jiného hráče.
  • Hra s chobotnicemi: Hra se v korejštině nazývá "Ojingeo". V pořadu je to závěrečná hra a spočívá v tom, že hráči skáčou po desce s nakreslenou chobotnicí a snaží se označit nohy ostatních hráčů. Vítěz se stává vítězem celé hry.

O Jong-su se stal prvním jihokorejským hercem, který získal Zlatý glóbus, zatímco seriál se stal prvním korejským a neanglickým seriálem nominovaným na Cenu Sdružení filmových a televizních herců v kategorii nejlepší obsazení v dramatickém seriálu.

Herec I Čong-dže byl prvním asijským hercem nominovaným na cenu SAG Awards a Čong Ho-jon se stala druhou asijskou herečkou nominovanou na stejné ocenění. Oba herci získali ocenění, což učinilo seriál prvním neanglicky mluveným, který získal tuto prestižní cenu. Seriál také získal 14 nominací na cenu Emmy a stal se prvním neanglicky mluveným seriálem nominovaným na cenu za nejlepší dramatický seriál.

Korejská televizní tvorba si v posledních letech získala obrovskou popularitu nejen v Asii, ale i v Evropě a dalších částech světa. Korejská vlna neboli "Hallyu" vedla k prudkému nárůstu zájmu o korejskou hudbu, dramatické umění a další kulturní produkty.

Korejské televizní produkční společnosti nyní rozšiřují svou působnost po celém světě, včetně Evropy. Několik korejských dramat bylo adaptováno pro evropské publikum, včetně "Dobrého doktora", což bylo původně korejské drama s názvem "Good Doctor". Americká verze "The Good Doctor" měla obrovský úspěch a inspirovala několik evropských adaptací, včetně verzí ve Španělsku, Německu a Francii.

Kromě adaptací se nyní některá korejská dramata vyrábějí speciálně pro mezinárodní publikum. Například společnost Netflix do korejského obsahu výrazně investovala a vydala několik korejských dramat, která byla v Evropě populární, například "Království", "Vincenzo" a "Hra na oliheň". Korejské televizní produkční společnosti také spolupracují s evropskými produkčními společnostmi na koprodukci obsahu.

Například korejská produkční společnost CJ ENM uzavřela partnerství s francouzskou společností Newen, aby společně produkovaly drama "Luther". Tato spolupráce je součástí plánu společnosti CJ ENM rozšířit svůj globální dosah a rozvíjet nové trhy.

Viděli jste seriál Hra na oliheň? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Hra na oliheň Netflix

Fotogalerie
29 fotografií