Bez čeho byste se v bydlení neobešel?

Já potřebuju k životu sporák, abych mohl vařit, postel a hlavně vanu. Miluju horkou vanu před spaním. Jasně, že bych se obešel, kdyby nebyla, ale je dobře, když je.

Vaříte rád, ale kuchyně je poměrně subtilní, vejdete se sem?

My jsme jen dva, tak toho vaření není moc, i když já toho vždycky vlastně navařím hodně, ale ano, vejdu se sem.

Slyšela jsem, že když jste poprvé vybalovali nákup, padlo nějaké významné rozhodnutí.

To bylo o tom, kdo bude vládnout vrtačkou a kdo vařečkou. A já jsem si vybral tu vařečku, ale okamžitě a bez rozmýšlení. A celá léta to dodržuji.

Obývacímu prostoru vévodí sekretář. Co všechno skrývá?

Mám tam věci, které asi nemají žádnou hodnotu, ale jsou blízké mému srdci, věci z dětství. Každý kousek má svou historii. Je tam třeba fajfka po dědečkovi, který si ji nechal dělat, když byl v roce 1909 v Turecku na vojně. A babičce tam napsal: "1891 Bůh života mi dal, 1909 jsem císaři věrnost přísahal a 1912 se vrátím k tobě, drahá milko má.“ No a vrátil se až v roce 1920, protože vypukla válka a bylo po srandě. Mám tam taky budíček, který si naše milovaná hospodyně Tonynka koupila v roce 1911, když šla poprvé do služby k prof. Ferdinandu Vachovi, zakladateli Sboru moravských učitelů, aby nezaspala. Tak takové věcičky tam mám, jsou cenné pro moje srdce.

Fotogalerie
13 fotografií

Sbíráte věci, které se týkají monarchie a císaře pána?

Nesbírám, ale mám je.  Mám tu dobu rád. A mám ji rád právě proto, že jsem vyrůstal v prostředí lidí, kteří se narodili a velkou část života v monarchii prožili a láskyplně o ní mluvili.

Máte také rád kosmologii, je tu spousta knih s touto tematikou...

Zajímá mě. Vůbec jí samozřejmě nerozumím, nicméně mě fascinuje. Myslím, že kosmologii nerozumí pořádně nikdo, protože pochopit ji – nevím, jestli je to vůbec v kapacitě lidského mozku. Ale nicméně o to více je to fascinující. Máte galaxii, no dobře. Pak najednou zjistíte, že těch galaxií jsou miliardy, ale v každé té galaxii jsou miliardy hvězd, a teď to vzniklo z jednoho bodu. A už to je šílené. Ale oni teď docházejí k tomu, že to nemusí být jediný vesmír, že těch vesmírů může být i nekonečné množství. Aha. A jsem v háji. Ale čtu to a fascinuje mě to.

Na zdech je spousta obrázků a na jednom je řada světových hvězd, včetně vás.

To mi nechala udělat manželka Monika, když mi teď bylo 70 let, koláž s různými ksichty, které mám rád. Jeden tam chybí, významný – Winston Churchill.

Byt má půvabnou zahrádku.

To je důvod, proč jsem si ho vybral. Před spoustou let jsem tu točil s režisérem Karlem Smyczkem seriál Dobrá čtvrť. Tady to ještě vůbec nebylo dodělané, byly tu jen betonové stěny. V tomhle baráku, v horním patře, jsme točili nějakou scénu a já jsem říkal, že si to tady projdu. A byl jsem tady a řekl jsem si: tenhle byt bude můj. A je.

A na té zahrádce něco pěstujete?

Zasadil jsem tam jeden ovocný strom, velkopavlovickou meruňku. Měla plody jako pěst, vynikající, pak uschla. Teď je tam broskev, ta vydrží víc. Jinak všechno máme na zahradě na Vysočině, tady je jen pažitka a zelenisko do polévky. To stačí.