Nejslavnějšího nosorožce světa v pátek ráno odvezli z Národního muzea v Praze, kde byl po preparaci vystavený, do Dvora Králové. V neděli ráno pak vyrazí na cestu do Belgie a následně do Keni, kde se stal symbolem ochrany přírody. Čeká na něj nová expozice v tamním muzeu. 

Video
Video se připravuje ...

Nejslavnější nosorožec severní bílý Sudán: Vystavovali ho v Národním muzeu Jan Dařílek

Částečně v Praze zůstane

„Máme připravenou speciální bednu, kde ho budeme muset vypodložit, protože poletí letadlem,“ řekl Jan Stejskal, vedoucí mezinárodních projektů Safari Parku Dvůr Králové. Česko však slavný tlustokožec opustil jen částečně. „Na uvolněné místo byla nainstalována jeho kostra,“ uvedl ředitel NM Michal Lukeš. I když Sudán už nežije, zůstává jednou z posledních šancí na záchranu svého druhu. Podařilo se uchovat jeho sperma, které se využívá k laboratorní tvorbě embryí.

Největší cestovatel

Sudán se narodil asi v roce 1973 v Shambe v Súdánu a stal se největším nosorožčím cestovatelem. V 70. letech putoval v transportu zoologa Josefa Vágnera coby mládě do Dvora Králové, následně v roce 2009 do Keni. V roce 2018 byl po smrti přepraven zpět do Česka na preparaci a nyní se vrací na rodný černý kontinent.

Dva potomci

Dosud v rezervaci Ol Pejeta žijí dva Sudánovi poslední potomci, dcera Nájin a vnučka Fatu. Dcera Nabiré byla posledním nosorožcem bílým severním na světě v péči zoo. Uhynula v roce 2015 v Safari parku Dvůr Králové.

24 nadějí

Ani jedna z posledních dvou žijících samic není schopná mládě donosit. Vyhynutí nosorožců bílých severních se vědci snaží zabránit pomocí umělé reprodukce. Fatu již několikrát odebrali vajíčka a s použitím zmrazeného spermatu od uhynulých samců se zatím podařilo v laboratoři vytvořit 24 embryí. Odnosit je budou muset náhradní matky.

Víte, že:

Preparát váží cca 150 kilo, Sudán měl přes dvě tuny.

Fotogalerie
22 fotografií