Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nejšílenější atrakce z Matějské pouti: Let střemhlav ze 65 metrů, vodní dráha i obří centrifuga!

/
  • Matějská pouť.
    8. března 2023 ● 05:00

    Smích, napětí, ale i strach, a především spousta radosti. Zhruba tak by se dala shrnout šílená atmosféra Matějské poutě, která koncem února opět rozsvítila pražské Výstaviště. Zábava ze všech soudků je na každém kroku. Milovníci adrenalinu se mohou proletět z výšky 65 metrů, nechat se vystřelit do oblak nebo se nechat roztočit na obrovské centrifuze. Najdou se ale i klidnější atrakce. Blesk prošel ty nejzajímavější, podívejte se na video!

    Adrenalinový veletoč, 100,- Kč: Joker, jako jedna z ryze českých atrakcí, vás roztočí a ještě zhoupne o 360°.
    Autor: Blesk – Mária Rušinová

    Matějská pouť tradičně láká zástupy návštěvníků nejen z Prahy, ale rovnou z celé republiky. Lákají je nejen šílené pouťové atrakce, ale také báječná atmosféra nebo tradiční stánkové pochoutky. Atmosféra matějských poutí bývá kouzelná mimo jiné proto, že se vstupem do areálu v sobě všichni návštěvníci bez ohledu na věk probouzí své dětské já plné radosti a vzrušení. Silné emoce jsou cítit doslova na každém kroku. Lidé stojící ve frontách jsou plni napětí, očekávání, a někdy také strachu. Naopak ti, kdo mají svou jízdu už za sebou, nadšeně vybíhají ven a hlasitě o svém zážitku referují svým známým.

  • 1.

    Zábava všeho druhu

    Adrenalinový hit, 150,- Kč: 65metrový Airborne je další z letošních novinek a rozhodně je jen pro odvážné.
    Autor: Blesk – Mária Rušinová

    Co se týče samotných atrakcí, na své si zde přijde každý, je totiž skutečně z čeho vybírat. Rodiče s menšími dětmi zajisté ocení klasiky, jako je autodrom, řetízkové kolotoče, ale i velké skákací hrady apod. Návštěvníci, kteří vyhledávají o něco větší vzrušení, také neodejdou zklamaní. Čekají tu například horské dráhy, strašidelné domy a celá řada dalších vzrušujících atrakcí. Zklamaní ale nebudou ani ti největší odvážlivci a milovníci adrenalinu. I pro ně je zde hned několik příležitostí nechat si pořádně rozproudit krev v žilách. Tím nejděsivějším příkladem může být atrakce Airborne, kde se nadšenci přikurtovaní k sedadlům řítí střemhlav proti zemi z šedesátimetrové výšky.

  • 2.

    Atrakce Airborne nahání hrůzu už z dálky

    Atrakce Airborne nahání hrůzu už z velké dálky. Kolemjdoucím se naskýtá pohled na několik odvážlivců, připoutaných ke dvěma ramenům obrovského kyvadla, které se otáčí velmi odvážnou rychlostí a návštěvníky na obou koncích vynáší nahoru a dolu. V nejvyšším bodě se tak člověk vyskytne ve výšce 65 metrů, odkud se zase řítí obličejem přímo proti zemi.

    Video
    Video se připravuje ...

    Šílená atrakce Airborne Blesk

    Z takové výšky je výhled téměř na celou Prahu, málokdo má však v takovou chvíli kapacitu kochat se panoramatem. Člověk v takové chvíli myslí na něco úplně jiného, například kamarádi Tobias (14), Tereza (15) a Johana (14) Blesku přiznali, že měli poměrně nahnáno: „Je to šílené, docela jsme se báli, že vypadneme, ale dobře to dopadlo a bylo to super,“ vypráví Tobias. Tereza dodává, že jí místy bylo i trochu špatně. Všichni tři se přitom ale usmívají od ucha k uchu a jedním okem pokukují, kam se vydají dál.

    Dech se tají nejen těm, kdo zrovna vzhůru nohama letí vzduchem, ale i těm kdo šílenou jízdu pozorují ze země. Jiný z odvážlivců, kteří se na Airborne odhodlali Blesku popsal, že když letěl zády napřed a nohami vzhůru, neměl chvíli ani sílu se nadechnout.

  • 3.

    Best XXL Exclusive

    Nechat si pořádně zamotat hlavu můžou návštěvníci také na atrakci Best XXL Exclusive. Dvacet šťastlivců připoutaných v sedadlech se prudce otáčí kolem středové osy, která se ještě k tomu houpe ze strany na stranu do pořádné výšky. Na této atrakci člověk skutečně pocítí, že je naživu, jelikož se mu v těle dají do pohybu i místa, o kterých nevěděl, že v nich má cit.

    Video
    Video se připravuje ...

    Centrifuga Best XXL Exclusive na Matějské pouti Blesk

    Lidé z této atrakce vychází lehce dezorientovaní a se sníženou motorikou, nicméně v obličeji jim září obrovské úsměvy a je vidět, že si právě odnesli nezapomenutelný zážitek. Mezi nimi také například Tomáš (25) s Veronikou (20), i oni přiznávají, že se báli víc, než čekali: „Přiznám se, že jsem čekal, že to bude víc v pohodě, člověk tam úplně ztratí orientaci o prostoru. Ale chtěli jsme tam hned, jak jsme to viděli, rozhodně nelitujem,“ říká Tomáš. Veronika dodává, že si občas pomohla zavíráním očí. Za adrenalinovými zážitky se vydali z Kroměříže.

  • 4.

    Padesátimetrový řetízák

    Nejvyšší řetízkový kolotoč, 150,- Kč: Osmdesátimetrový řetízák Around The World XXL zájemcům rozbuší srdce. Raději se nedívejte dolů!
    Autor: Blesk – Mária Rušinová

    Řetízkových kolotočů je na matějské hned několik. Jeden z nich nad ostatními však s přehledem vyčnívá a rozhodně se nejedná o dětskou atrakci. Tento kolotoč totiž návštěvníky točí ve výšce padesáti metrů nad zemí a nabízí tak strhující pohled na celou pouť i Prahu. Zhruba tříminutová jízda v takové výšce a rychlosti dokáže pěkně provětrat.

  • 5.

    Přetížení jako ve formuli na Jumper katapultu

    Video
    Video se připravuje ...

    Jumper Katapult na Matějské pouti Blesk

    Příležitost se pořádně provětrat nabízí ale i atrakce Jumper katapult. Ta vystřelí dvojici připoutanou k sedadlům uvnitř ocelové koule, rychlostí 95 km/h směrem do oblak. Při takovém startu pocítí návštěvníci přetížení 5 G, což je podobná hodnota, kterou pociťují piloti stíhaček či formulí. Než se člověk ze startu stačí vzpamatovat už, ale pomalu začíná mířit k zemi. Při prvním dopadu je rychlost stále dost velká na to, aby napnula zajišťovací popruhy, které kouli opět vystřelí vzhůru. Cesta nahoru a dolů se pak opakuje ještě několikrát. Prudký start vydýchávají návštěvníci ještě několik minut potom.

  • 6.

    Odpočinek na ruském kole

    Pro ty, kteří se v adrenalinu a překonávání vlastního strachu příliš nevyžívají, může být ideální klasické ruské kolo. Neodehrávají se zde žádné šílené pohyby ze strany na stranu, naopak se jedná o spíše odpočinkovou jízdu, při které si mohou všichni v klidu prohlédnout matějskou pouť z ptačí perspektivy. Obzvlášť výjimečný pohled se pak nabízí po setmění, kdy se celá pouť rozsvítí a o to více vynikne.

    Den zahájení matějské pouti na pražském Výstavišti. (25. února 2023)
    Autor: Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

    V krytých kabinkách nefouká a do jedné se vejdou až čtyři lidé. Jízda je ideální způsob, jak se s rodinou nebo známými na moment zastavit, pořádně si vše ze shora prohlédnout a třeba se rozhodnout, jakou atrakci zvolit jako další.

  • 7.

    Horská dráha Super Mouse a vodní dráha Big Splash

    Video
    Video se připravuje ...

    Letošní novinkou Matějské poutě je také vodní dráha Big Splash Blesk

    Poněkud klidné jsou také dvě horské dráhy Super Mouse a Big Splash. Několika minutová jízda na dráze Super mouse je skvělý zážitek pro ty, kteří se zrovna dvakrát nevyžívají v šílených adrenalinových zážitcích. Ovšem i při této jízdě zažije člověk pár momentů, kdy se pro jistotu pevně chytí sedadla. Vodní dráha Big splash je na matějské letos novinka. Návštěvníci se na dřevěných kládách nechají vyvézt do výšky odkud se spouští do koryta s vodou, po menším vzrušení je tak nemine ani malá sprška.

  • 8.

    Vstupné jen o víkendu

    Den zahájení matějské pouti na pražském Výstavišti. (25. února 2023)
    Autor: Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

    Na matějské ale nechybí ani nejznámější kolotočové klasiky, jako je střelba ze vzduchovky, lukostřelba, autodromy nebo také celá řada automatů. Celkem mohou návštěvníci vyzkoušet přes 120 atrakcí. Ve všední dny je otevřeno od 14 do 21 hodin a o víkendu od 10 do 22 hodin, v pondělí je zavřeno. Ceny větších atrakcí se pohybují od 120-200 korun za jednu jízdu na osobu. Pouť by se pochopitelně neobešla ani bez stánkových dobrot, jako je cukrová vata, langoše, klobásy, perníčky a spousta dalšího. Vstupné do samotného areálu se platí jen o víkendu a činí 30 korun na celý den.

    Fotogalerie
    69 fotografií

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy