Zájem o instalaci fotovoltaických panelů v Česku v posledních měsících markantně stoupá. Není divu, díky nim lze totiž ušetřit nemalé částky. Navíc, pokud jsou panelové systémy dostatečně velké, mohou dokonce vyrábět více elektřiny, než je potřeba, což umožňuje prodat přebytek zpět do sítě a ještě víc tak snížit celkové náklady na elektřinu. Vlastní fotovoltaická elektrárna tak může ušetřit rodině i pár desítek tisíc ročně, což je v dnešní době, kdy náklady na život strmě rostou, výrazná pomoc rodinnému rozpočtu.

Pokud o pořízení fotovoltaiky uvažujete, ale nejste si jistí, zda se vám to vyplatí, nechte si zdarma zpracovat cenovou nabídku s detailním odhadem návratnosti a úspor. Pozor ale na výběr dodavatele, nenechte se napálit podezřele nízkou cenou některých nově vzniklých firem, které se na trhu vyrojily. Vždy se obracejte na prověřené společnosti s historií a kladnými recenzemi, za něž hovoří tisíce provedených instalací a spokojených zákazníků. Ujistěte se, že vámi vybraná společnost používá kvalitní a značkové materiály. Důležitý je i rozsah a cena servisu, který firma poskytuje po samotné instalaci. Určitě se také nikdy nespoléhejte jen na jednu nabídku, neostýchejte se s žádostí o kalkulaci oslovit hned několik specializovaných firem. Budete mít možnost nabídky porovnat a vybrat si pro vás tu nejvýhodnější.

NÁŠ TIP
Mezi odborníky v oboru patří například společnosti Woltair, EnergoSolar, Schlieger a Acetex. Po kliknutí na název společnosti se dostanete přímo na stránku s odkazem na poptávkové formuláře, po jejichž vyplnění obdržíte do pár dnů individuální cenovou nabídku. Konzultovat můžete i vhodnost instalace fotovoltaiky pro vaši nemovitost, zástupce společnosti vás na základě formuláře obratem kontaktuje. To vše samozřejmě zdarma!

 

Žádost o dotaci se vyplatí

Investice do fotovoltaiky není nejnižší, vyžaduje samozřejmě náklady na instalaci a také následnou údržbu a servis. Ty se mohou lišit v závislosti na velikosti a složitosti instalace. Nicméně, v dlouhodobém horizontu je investice do fotovoltaiky finančně výhodná, pomůže totiž významně snížit roční náklady na energie a také přispět k ochraně životního prostředí.

Náklady na instalaci panelů vám ale výrazně pomůže snížit vládní program podpory pro obnovitelné zdroje energie. V současnosti je možné čerpat příspěvek z programu s názvem Nová zelená úsporám (NZÚ), který je zaměřen na podporu snižování energetické náročnosti rodinných a bytových domů. Požádat o dotaci na fotovoltaické systémy si mohou vlastníci stávajících rodinných domů včetně těch řadových, žádat mohou ale i vlastníci stávajících bytových domů a společenství vlastníků jednotek stávajících bytových domů. 

Výhody fotovoltaiky

Fotovoltaické panely umožňují výrobu vlastní energie ze slunce a tím náklady vynaložené na energie podstatně snižují. To ale není jediná výhoda. Instalace fotovoltaických panelů může být pro domácnosti výhodná nejen z finančního hlediska. Za zmínku určitě stojí i nezávislost na dodavateli energie a také snížení závislosti na sítích, což oceníte v případě výpadku napájení z hlavní sítě. Vlastní fotovoltaická elektrárna je totiž v takovém případě stále schopna dodávat energii.

Ekologicky smýšlející rodiny určitě také potěší skutečnost, že fotovoltaické panely jsou ekologickým zdrojem energie, nepotřebují fosilní paliva a pomáhají na nich snižovat závislost. Neprodukují ani žádné škodlivé emise, tento způsob výroby energie tak pomáhá snižovat emise skleníkových plynů. Za zmínku stojí i zvýšení hodnoty nemovitosti, které je fotovoltaikou vybavena. Fotovoltaické panely mají životnost až 30 let, investice do nich se tak vyplatí.