Mezi moderní a stále oblíbenější způsoby vytápění patří tepelné čerpadlo. Nejčastěji si lidé pořizují jednotky typu vzduch-vzduch nebo vzduch-voda, a to nejen z důvodu nižší ceny, ale také snazší instalace. V dnešní situaci je navíc obrovskou výhodou, že ke svému provozu nepotřebují zemní plyn. O to víc je však potřeba dát si pozor na kvalitu výrobku, protože velký zájem s sebou nese také riziko, že narazíte na neseriozního dodavatele. Tepelné čerpadlo využívá sofistikovanou a poměrně složitou technologii, takže na kvalitě opravdu záleží. Nekvalitní a špatně seřízený výrobek by vám naopak mohl náklady výrazně zvýšit. Na co si dát tedy pozor?

VIDEO: Jak rostla cena elektřiny?

Video
Video se připravuje ...

Jak rostla cena elektřiny? Videohub

Jak to vlastně funguje?

Nejprve je potřeba pochopit, na jakém principu tepelná čerpadla vlastně fungují. TČ typu vzduch-vzduch fungují na podobné bázi jako klimatizační jednotky, které známe třeba z kanceláří. Jen v zimě v opačném gardu – odebírají z okolního vzduchu teplo (a to dokonce i v mrazech) a předávají ho v tomto případě vzduchu v interiéru. Další variantou je klasický teplovodní systém, na jaký jsme v tuzemsku povětšinou zvyklí. To znamená, že TČ předává teplo ze vzduchu vodě proudící do radiátorů nebo trubek podlahového topení. Výhodou kvalitních TČ ovšem je, že v létě mohou také chladit.

Autor: Revel Pex

Nekupujte předraženou klimatizaci

Právě pro podobu s klimatizacemi vyvstává problém v tom, že někteří prodejci zneužívají neznalosti svých zákazníků a používají jako základ venkovní jednotky právě klimatizaci. To však s sebou nese nedostatečnou účinnost, vyšší náklady na provoz a také nepříjemnou hlučnost. Jak to poznat radí Jakub Tykal, obchodní ředitel společnosti Acond – českého výrobce TČ: „Lze to poznat už podle vzhledu – pokud venkovní jednotka vypadá a hlučí jako klimatizace, pak to také nejspíše klimatizace je. Indikátorem může být také použité chladivo. U čerpadel se za nejvyspělejší typ považuje propan R290.

Zásadním parametrem je výkon

Autor: Panasonic

Ten se odvíjí od typu vytápěné stavby – čím více tepelných ztrát dům má, tím výkonnější čerpadlo bude potřeba. U starších staveb se proto před pořízením tohoto typu vytápění rozhodně vyplatí výměna oken a zateplení fasády i střechy. Teprve potom dosáhnete opravdu výrazných úspor. Do moderních novostaveb, které jsou už dimenzovány jako nízkoenergetické, vám bude stačit čerpadlo s menším výkonem.

 

Při výběru tepelného čerpadla byste měli ideálně znát tepelnou ztrátu domu, podle níž odborník doporučí výkon zařízení. U moderních novostaveb je to dnes běžně součástí projektu, ovšem v rámci rekonstrukce se tepelná ztráta většinou nestanovuje. V takovém případě byste měli znát alespoň předešlou spotřebu topiva,“ uvádí Jakub Tykal z Acondu. Také upozorňuje, že ne každý prodejce je skutečný odborník, který dokáže spočítat správný výkon čerpadla pro danou stavbu. Obracejte se proto raději jen na firmy, o nichž víte, že mají dobré reference od spokojených zákazníků. Nenechte se zlákat příliš nízkou cenou!

Tepelná účinnost

Účinnost tepelného čerpadla stanovuje, jak úsporně dokáže vytápět. Jejím číselným ukazatelem je tzv. topný faktor (COP), který je udáván při různých venkovních teplotách (např. + 7 °C a -7 °C). Topný faktor tepelného čerpadla prozrazuje, kolik kW tepla dokáže čerpadlo připravit z 1 kW elektřiny, který si vezme ze sítě. S klesajícími teplotami venkovního vzduchu se účinnost TČ logicky snižuje. Proto čím je tento poměr větší, tím lépe. Méně kvalitní čerpadla se při nízkých venkovních teplotách blíží poměru 1:1, takže v zimě se z nich stává spíše drahý přímotop.