Víme, jak se stravovat zdravě a přitom levně! 15 skvělých tipů, díky kterým ušetříte
-
Hospodaříte s omezeným rozpočtem, a chtěli byste přesto jíst zdravě? Nemusí to být složité. Poradíme vám, jak na to...
Když se zamyslíme, na čem se dá v dnešní době ušetřit, většinou nám vyjdou potraviny. Někdo šetří na jejich množství, jiný na kvalitě, další na obojím.
„I potraviny se ale dají nakupovat s ohledem na zásady zdravého stravování a přitom tak, abychom si nezruinovali peněženku,“ říká Hana Pávková.
- 1.
Kupujte potraviny v co nejméně upravené podobě
Autor: iStock.czProč? Jsou cenově dostupnější.
Náš tip: Blok sýra je levnější než sýr strouhaný. Zelenina je levnější než předpřipravené zeleninové saláty, ovesné vločky s balíčkem rozinek a oříšků vyjdou levněji než jejich koupená směs v podobě sypaného müsli.
- 2.
Nenakupujte, když máte hlad
Autor: iStock.czHladoví se pravděpodobně odkloníte od naplánovaného seznamu, nakoupíte impulzivněji více potravin do zásoby i k okamžitému snědení. A ty bývají nutričně méně vhodné a drahé.
Náš tip: Když vás čeká nákup a jste hladoví, dejte si předtím raději svačinu. Ušetříte tím nejen peníze, ale i množství přijatých kalorií.
- 3.
Plánujte jídlo dopředu
Autor: iStock.czPro úsporu peněz je to zásadní. Má to ale i další důležité výhody. Například? Odpadá několikrát denně řešit otázku, co teď budete jíst. Stejně tak odpadá impulzivní nakupování různých pamlsků, koblih, salátů a podobně pod vlivem hladu.
Náš tip: Vyberte si jeden, dva nebo více dní v týdnu pro naplánování hlavních jídel pro nadcházející dny a připravte si seznam všech potravin, které budete potřebovat. Předtím ještě projděte ledničku a spíž, ať víte, co doma máte. Možná najdete potraviny, které se dají použít. Anebo si podle doby trvanlivosti naplánujte konkrétní jídlo, aby se domácí zásoby zbytečně nekazily.
- 4.
Nakupujte po obvodu obchodu
Autor: iStock.czObvykle platí, že po obvodu obchodu se umisťují čerstvé a nezpracované potraviny. Naopak uprostřed se často nachází nejvíce zpracovaných potravin.
Náš tip: Nezpracované a minimálně zpracované potraviny většinou patří mezi nejlevnější a současně nutričně nejvhodnější. V uličkách se dívejte na horní nebo spodní regály, ne jen přímo před sebe. Nejdražší položky bývají obvykle umístěny v úrovni očí.
- 5.
Vyhněte se vysoce zpracovaným potravinám
Autor: iStock.czMožná vás překvapí, kolik peněz utratíte za potraviny, jako jsou džusy, nektary, sušenky, proteinové tyčinky, sladké pečivo, hotové pomazánky nebo balená jídla.
Náš tip: Navzdory tomu, že takové potraviny často postrádají prospěšné živiny – především bílkoviny a vlákninu, jsou také drahé. Ušetřené peníze investujte raději do kvalitnějších, na živiny bohatých potravin.
- 6.
Držte se seznamu potravin
Autor: iStock.czV obchodě bez seznamu snadno nakoupíte neplánované potraviny a z toho vyplynou stejně tak neplánované výdaje.
Náš tip: Nejste ale roboti, takže můžete utratit peníze za nutričně vhodné potraviny v akci nebo v obchodě změnit jídelní plán. Například plánujete kuře, ale cenově výhodnější je zrovna losos, takže si dopřejte raději rybu.
- 7.
Kupujte potraviny se značkou obchodních řetězců
Autor: iStock.czVětšina obchodů dnes nabízí svoje privátní značky. Někteří zákazníci je považují za podřadné, bojí se, že mají nízkou kvalitu. Není to tak.
Náš tip: Mnohé supermarkety nabízejí vícero značek odstupňovaných cenou i kvalitou. Určitě ale neplatí, že výrobky z nejnižší řady jsou nejméně kvalitní. Obyčejný bílý jogurt nebo tvaroh můžete koupit i ten nejlevnější. Vždy je rozhodující číst složení výrobků.
- 8.
Nakupujte sezonní produkty
Autor: iStock.czPotraviny, které dozrávají a dorůstají v dané sezoně, jsou levnější než jindy v průběhu roku.
Náš tip: Sezonní potraviny jsou také čerstvější a chutnější a mají vyšší výživnou hodnotu.
- 9.
Zamrazujte
Autor: iStock.czPokud nakoupíte víc, než spotřebujete, zbytky zamrazte.
Náš tip: Zamrazovat se dá i mnoho jídel, kterých uvaříte nadbytek. Předejdete tak vyhazování jídla, které nemůžete zkonzumovat.
- 10.
Kupujte maso levněji
Autor: iStock.czČerstvé maso, především ryby, může být dost drahé. Možností je nakupovat v akci a větší kousky masa v celku.
Náš tip: Vepřová kýta v celku je levnější než předpřipravené plátky, celé kuře vyjde levněji než porcované. Maso doma naporcujte, uvařte z něj několik různých jídel během týdne, anebo ho uložte do mrazáku.
- 11.
Vypěstujte si vlastní produkty
Autor: iStock.czPokud můžete, je skvělý nápad i relax pěstovat si vlastní produkty.
Náš tip: Některé druhy ovoce, zeleniny a bylinky úspěšně vypěstujete i na balkonech. Domácí produkty můžou chutnat mnohem lépe než odrůdy z obchodu – i proto, že je budete sklízet ve vrcholné zralosti.
- 12.
Vařte ve velkém
Autor: iStock.czTo vám ušetří čas i peníze. Nadbytky použijte na další dny, nebo je podle rady výše zamrazte.
Náš tip: „Když nemám navařeno, potěší mě, že se můžu spolehnout na krabičku kvalitního domácího jídla v mrazáku namísto párků nebo mrazené kupované pizzy,“ doporučuje Hana Pávková.
Jak na to? Místo čtyř porcí guláše uvařte rovnou osm a zamrazte je. Nebo si osmahněte kuřecí nudličky ve velkém. Jeden den si je dejte s bramborami, další den je jen prohřejte s mrazenou zeleninou a podávejte s rýží.
- 13.
Připravte jídlo doma
Autor: iStock.czDomácí vaření je nejlevnější variantou stravování. Přibližně platí, že čtyřčlennou rodinu nakrmíte za stejnou cenu, jako byste nakupovali hotová jídla pro jednu nebo dvě osoby.
Náš tip: Ženy by si neměly domácí vaření nechávat jen na svých bedrech. S nákupem i přípravou jídla můžou pomoct i ostatní členové rodiny. Najděte si také svůj vlastní optimální „time management“ – někomu vyhovuje vařit o víkendu na celý týden, jiný vaří raději každý den nebo obden.
- 14.
Zásobte se v akcích a nakupujte ve velkém
Autor: iStock.czKdyž máte své oblíbené potraviny, udělejte si zásobu, až budou v akci, nebo je nakupujte ve velkých baleních za nižší ceny.
Náš tip: Vždy se ale ujistěte, že se vám nic z toho nezkazí.
- 15.
Vyřaďte maso
Autor: iStock.czJíst méně masa je také dobrý způsob, jak ušetřit peníze a současně obohatit jídelníček o rostlinné zdroje bílkovin, které jsou levné a velmi výživné.
Náš tip: Plánujte si do jídelníčku pravidelně luštěniny, tofu, tempeh nebo pokrmy s vejci, špenát nebo fazolky, květákový mozeček, lečo. Výhodou bezmasých jídel je nejen nižší cena a dobrá nutriční hodnota, ale i rychlá a snadná příprava.
Článek vyšel v novém čísle Blesku zdraví. Dozvíte se v něm také to, jak na bolavá záda, jak použít jedlou sodu v domácnosti nebo jak využít pupeny stromů, které jsou zdrojem cenných látek. Přečtete si také rozhovor se zpěvačkou Kamilou Nývltovou. Časopis koupíte ve všech trafikách nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.
Autor: archiv