Mezi cukrovkáře patří i vrcholový sportovec, český strongman, čtyřnásobný vítěz závodu Arnold Classic, mistr Evropy a mistr světa ve střední váze z roku 2018, Jiří Tkadlčík (33). Ledviny hlídá sobě i své tříleté dcerce.

Diabetes Jiřímu diagnostikovali ve třech letech a inzulin si píchá čtyřikrát denně. Je pod dohledem diabetologa a ledviny mu zatím fungují, jak mají. „Já s cukrovkou nebojuju, naopak mi dává disciplinu a dravost,“ říká »český lev« Tkadlčík a přiznává: „O ledvinách toho také vím hodně, protože moje tříletá dcera trpí vrozeným neurologickým onemocněním, které po stihuje ledviny a vylučovací ústrojí.

V otázkách zdraví a prevence jsem velmi důsledný a nekompromisní. Při vyšetření ledvin vás píchnou do prstu, přinesete moč a doktor s vámi rozebere rizikové faktory. Deset minut. Víc času není potřeba. Dejte pár minut svému zdraví a zajděte si na preventivní prohlídku,“ nabádá jeden z nejsilnějších mužů světa.

Proč mají diabetici nemocné ledviny?

Princip je jednoduchý. Vysoká hodnota krevního cukru poškozuje tenké cévy a ty přestávají fungovat správně. „Prvním příznakem může být přítomnost bílkoviny v moči. I proto se na Světový den ledvin odebírá kapka krve z prstu, ze které se zjišťuje hladina krevního cukru, a moč, u které se zase zkoumá především přítomnost bílkovin,“ vysvětluje zjednodušeně princip vzniku onemocnění ledvin u diabetiků profesor Martin Prázný, předseda České diabetologické společnosti.

Příčina? Špatně léčená cukrovka

U 30 – 40 % diabetiků se vyvine onemocnění ledvin. Nejčastější příčinou je nedostatečná léčba cukrovky. Přitom onemocnění ledvin se nerozvine ze dne na den. Průměrně to trvá 10 – 15 let.

„Někteří lidé ani nevědí, že mají počínající cukrovku a tím pádem i ohrožené ledviny. Pak se může stát, že onemocnění postoupí do pokročilejšího stadia velmi rychle a pak už jde o nevratný proces. Proto apelujeme na dodržovaní doporučení a léčby, která může udržet onemocnění ve stabilizovaném stavu po dobu mnoha let,“ vysvětluje primář dialyzačního střediska B. Braun Avitum MUDr. Vladimír Vojanec.

Nemocných bude přibývat

„Dnes máme v Česku zhruba 1,1 milionu diabetiků. Do roku 2030 počítáme s nárůstem na 1,3 milionu lidí. To bude asi 12 % populace. K tomu si můžeme připočítat další stovky tisíc lidí s hladinou cukru v krvi, která už není v pořádku, a rázem jsme skoro na 2 milionech lidí. Pacienty s cukrovkou umíme léčit stále lépe, a protože nejvíce postižení ledvin je u starších osob, je jasné, že lidí s cukrovkou a současně s onemocněním ledvin bude rychle přibývat,“ predikuje budoucí vývoj profesor Prázný.

Dialýza jako šichta v dole

Nemocné ledviny má už několik let diabetička Danuše Volfová (68) z Prahy. A protože je nemoc hodně pokročilá, musí chodit už 6 let 3x týdně na dialýzu. „Po dialýze jsem úplně hotová, je to, jako kdybych makala v dole, a vypadám pak jako zombík,“ říká s nadsázkou paní Danuše a také apeluje na všechny cukrovkáře, aby nezanedbávali prevenci a tím se vyhnuli vážnému postižení ledvin.

Nechte se vyšetřit

Dnes je Světový den ledvin a v některých dialyzačních střediscích a nefrologických ambulancích se můžeme nechat bezplatně a bez objednání vyšetřit. Seznam pracovišť najdeme na www.svetovydenledvin.cz

 

Video
Video se připravuje ...

Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají Videohub

Fotogalerie
7 fotografií