Program připravila iniciativa #kulturunezastavis ve spolupráci s Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Jeho cílem je přinést kulturu do netradičního prostoru a kontextu, a tím upozornit na to, že i v době zdražování a ekonomické krize hraje kultura nepostradatelnou roli. Kulturní program se odehrává od 08:00 v prostředním vagonu několika souprav jezdících na lince A.

„Sotva skončí jedna krize, máme tu další. Kultura nestojí na vedlejší koleji. Reaguje na proměnlivost doby a pomáhá nám se s krizí vyrovnat. Chceme krize měnit v příležitosti. Proto společně s dopravním podnikem oživujeme metro kulturou,“ vysvětlil režisér Vít Neznal stojící za iniciativou#kulturunezastavis, která přináší kulturu na neobvyklá místa. Oživovala například ulice, dvorky a domovy pro seniory v době koronavirové pandemie nebo pořádala divadelní představení během války v uprchlických centrech a dětských domovech na Ukrajině.

Ve čtvrtek se vagon metra proměnil v galerii, hlášení metra se rozezní trojhlasem, pro děti vracející se ze školy bude nachystaná pohádka a cestující uslyší i texty vytvořené umělou inteligencí přímo pro tento projekt. Zapojí se například improvizační soubor VOSTO5, violoncellistka Terezie Kovalová, herci Jindřiška Dudziaková a Kryštof Bartoš, členové novocirkusového souboru Cirk La Putyka nebo laureátka Ceny Jindřicha Chalupeckého Olga Krykun.

Součástí happeningu budou také rozhovory přímo ve vagonu metra s předními osobnostmi současné umělecké scény na téma, jak krize mění podobu kultury. Diskuse na netradičních místech pak budou v rámci iniciativy #kulturunezastavis pokračovat po celý rok.

Fotogalerie
9 fotografií