Už po šedesáté se letos 24. února otevřely brány Výstaviště, aby přivítaly návštěvníky na legendární Matějské pouti. Ta je se svým brzkým datem vůbec první jarní poutí v Evropě a její počátky můžeme najít už v roce 1595, i když se tenkrát konala v blízkosti kostelíka na Hanspaulce.

Matějská pouť prošla časem obrovskou řadou změn, atrakcí je víc, jsou také větší a návštěvníkům zvednou adrenalin na maximum, bohužel je celá pouť také velmi hlasitá. Každý provozovatel atrakce má vlastní soundsystém, kde pouští vlastní muziku a do toho samozřejmě mikrofonem láká potenciální zákazníky. Celé to pak tvoří poměrně nesourodý hluk, který bohužel neslyší jen návštěvníci, ale Pražané, kteří bydlí nedaleko.

„Samozřejmě naprosto miluju, že se na dva měsíce Výstaviště, Stromovka a okolí, které má sloužit hlavně k odpočinku, sportu, venčení, hraní a setkávání promění na ublikanou šarádu, ale musí to celé dny a večery tak šíleně řvát? Ať tam tato báječná skvělá kultura klidně existuje, to zas nejsem cimprlich, ale proč to nejde o půlku basů a decibelů méně?!“ napsala v druhý den konání Matějské do skupiny Letenská parta Jitka H.

Domluva s provozovateli?

U svého statusu označila i starostu Prahy 7 Jana Čižinského, který zareagoval poměrně rychle. „Dnes jsem s lidmi z Výstaviště obešel skoro všechny atrakce. Provozovatelé hluk stáhli. Kdyby to lepší nebylo, prosím o zprávu. Budu to sledovat,“ napsal starosta v neděli v poledne. „Problém je, že každá atrakce má své tlačítko hlasitosti, a pokud se její provozovatel rozhodne ,to vohulit‘, pravděpodobně s sebou strhne i další, aby nepřišli o zákazníky. Každopádně místní, kteří bydlí poblíž, mi potvrdili, že po stlumení už to bylo v pořádku,“ doplnil Čižinský.

To Blesku potvrdila i mluvčí Matějské pouti Eva Kočková. „S panem starostou jsme mluvili, hudba se dá samozřejmě ztlumit, takže jsme se s jednotlivými provozovateli domluvili, aby tak učinili. Teď už by to mělo být v pořádku,“ uvedla.

Pomohla by vyhláška nebo senzory

Místní jeho snahu veskrze ocenili, upozorňují však na nekoncepčnost řešení. „Toto ‚akutní‘ řešení není dlouhodobě udržitelné ani funkční. Městská vyhláška bude žádoucí k tomu, abychom chránili klid a zdraví těch nejslabších a nejzranitelnějších, co kolem Výstaviště žijí – dětí, seniorů, zvířat. Sice Matějská pouť na Výstaviště historicky patří, s rozvojem technologií ale dospěla do bodu, kdy není přípustné, aby takto hlučná zábava volně a bez regulace sousedila s jedním z nejkrásnějších a nejklidnějších pražských parků a s hustě obydlenou čtvrtí a mnoha školkami a domem pro seniory,“ odepsala starostovi Jitka H.

Podle starosty však vyhláška řešení nenabízí a v případě jejího schválení by z Výstaviště musela zmizet prakticky veškerá hudební produkce. „Vyhláška je velmi neflexibilní nástroj. Vyhláška by v praxi znamenala konec akcí na Výstavišti. Jsem proto s vyhláškou opatrný. Vyhlášky schvaluje zastupitelstvo celé Prahy,“ informoval Čižinský.

Další variantou, jak hluk řešit, by mohla být instalace hlukových senzorů. Starostovi se dokonce nabídla jedna z firem, která se touto technologií zabývá a sídli přímo v Holešovicích. „Pokud by byl zájem, mohli bychom (Waste Digital - smart city startup) nasadit do okolí hlukové senzory. V mobilní/webové appce by radnice měla přehled, jaký je v okolík hluk a zároveň při překročení určité hlasitosti v určité časy by provozovateli výstaviště/poutě přišla notifikace do telefonu, aby to ztlumil. Nenásilné a funkční,“ nabídl radnici řešení Kryštof Novák z uvedené firmy.

Právě instalací senzorů se bude Praha 7 nyní zaobírat. „Musíme to ale nejprve probrat s akustiky. Důvod je totiž prostý. Měřák nám neřekne, jaký bude pocit lidí, kteří bydlí poblíž. Hluk se šíří jiným způsobem, než vezme senzor. Proto jsem ve spojení s lidmi, kteří tu bydlí. Probereme to s Výstavištěm a akustiky, zda to je cesta, nebo není,“ uzavřel Čižinský. Prozatím tak místní zbývá při hlasité hudbě zvednout telefon a starostovi zavolat, aby opět zjednal pořádek.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Klan Kočků, bagry a historie. Holešovické Výstaviště má pořád význam, říká jeho šéf Blesk – Jan Jedlička, Ivan D. Hladík

Fotogalerie
35 fotografií