Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Požár v Paskově: Hasiči z domu vynesli v náručí dvě děti, chlapeček (†4) zemřel

Aktualizováno -
22. února 2023
21:40
Autor: ČTK - 
22. února 2023
18:59

Při požáru bytu v Paskově na Frýdecko-Místecku zemřel ve středu odpoledne čtyřletý chlapec. Žena a další dítě utrpěly zranění a jsou v nemocnici. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé policie a hasičů. Požár způsobil škodu 600.000 korun. ČTK o neštěstí informovali mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák a mluvčí moravskoslezské policie René Černohorský.

Hasiči se o ohni dozvěděli okolo 14:45. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů. Ještě před jejich příjezdem byt a dům opustili tři lidé. Dalším se to ale nepodařilo. Hasiči v dýchací technice s termokamerou a vodním proudem násilně vnikli do zakouřeného bytu, kde po krátkém průzkumu nalezli tři osoby. Šlo o šestatřicetiletou ženu a dvě děti ve věku čtyři a dva roky.

Ženu vyvedli z domu po schodech, obě děti vynesli ven v náručí. U staršího chlapce zahájili nepřímou srdeční masáž. „Využili i automatizovaný externí defibrilátor. Na resuscitaci následně spolupracovali se zdravotníky, lékař však po dlouhé snaze o záchranu konstatoval smrt,“ řekl Kozák.

První pomoc záchranáři poskytovali i zachráněné ženě a druhému dítěti. To bylo do nemocnice přepraveno letecky, ženu odvezla sanitka. „Požár jsme lokalizovali přibližně za půl hodiny po příjezdu, hasiči zkontrolovali z automobilového žebříku i střechu objektu, aby vyloučili možné rozšíření požáru,“ řekl.

Mluvčí záchranářů Lukáš Humpl řekl, že čtyřletý chlapec utrpěl rozsáhlé popáleniny. „Ani několik desítek minut probíhající snaha o záchranu nevedla k úspěchu a lékař musel konstatovat smrt dítěte,“ řekl. Dvouletý chlapec se nadýchal kouře, záchranáři jej uvedli do umělého spánku.

Mluvčí moravskoslezské policie René Černohorský uvedl, že kriminalisté okolnosti požáru prověřují. „Z bytového domu jsme evakuovali celkem šest osob. Evakuace už byla ukončena,“ řekl. Na místě pracují vyšetřovatelé hasičů i policie, zjišťují přesnou příčinu vzniku požáru i výši způsobené škody.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání