Náročnou opravu kolejí mezi Újezdem a Klárovem rozdělil dopravní podnik do tří etap. První startuje 28. ledna uzávěrou Letenské ulice. Auta ani tramvaje kvůli ní Malou Stranou neprojedou přes dva měsíce. „Jde o velmi frekventovanou trasu. Koleje vykazují zvýšenou míru opotřebení. Kolejnice mají 22 let a jsou na hranici životnosti. Jedná se o částečně preventivní opravu,“ sdělil technický ředitel pražského dopravního podniku Jan Šurovský.

Druhá etapa začala v pondělí 13. února a potrvá do 4. března. „V této etapě bude dopravní podnik opravovat tramvajovou trať v Karmelitské ulici v úseku od Malostranského náměstí po křižovatku s Helichovou ulicí. Karmelitská ulice bude během této etapy obousměrně uzavřena pro veškerou dopravu od křižovatky s ulicí Tržiště po křižovatku s Hellichovou ulicí. Letenská ulice bude naopak opět plně průjezdná,“ informuje dopravní podnik.

Z Malostranské také od pondělí jezdí náhradní autobusová doprava X20 a to v trase Malostranské náměstí – Malostranská – Malostranské náměstí, autobus jezdí s intervalem 5 minut. Linka 194 bude jezdit ve své standardní trase.

Objízdné trasy

Úsek je uzavřen i pro automobilovou dopravu, aby se zajistila obslužnost důležitých institucí a provozoven v oblasti. „Příjezd na Malostranské náměstí bude v této etapě možný pouze od Klárova Valdštejnskou a Tomášskou ulicí, výjezd pak Letenskou ulicí. Příjezd i výjezd do/z ulic Tržiště a Vlašská bude obousměrně umožněn pouze od Malostranského náměstí. Dopravní obslužnost velvyslanectví sídlících v ulicích Tržiště a Vlašská, jakož i nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského tak zůstane zachována,“ sdělil dopravní podnik

Příjezd do Hellichovy a Nebovidské ulice a na Maltézské náměstí bude v této etapě umožněn pouze od Újezdu. Výjezd z této oblasti bude možný opět pouze zpět přes Hellichovu ulici a Újezd. Dopravní obslužnost velvyslanectví, institucí a provozoven v této oblasti zůstane zachována.“

Před uzavřením pravého břehu panovala mezi veřejností obava, že se veškerá automobilová doprava přesune na levý břeh, kde způsobí kolaps jak automobilové dopravy, tak hlavně MHD. I když obyvatelé objízdných tras i levého břehu pociťují zhuštění dopravy, hororové předpovědi se zatím nevyplnily. Řidiči se snaží především pro tranzit městem volit trasu tunelovým komplexem Blanka.

Video
Video se připravuje ...

Takto dopadne člověk, který se za jízdy nedrží a tramvaj prudce zabrzdí. Veronika Foltová

Fotogalerie
42 fotografií