Pamatujete si na televizní začátky Jamieho Olivera a jeho legendární truhlíky s bylinkami za oknem, kam chodil skoro nepřetržitě? Není se co divit, bez bylinek se v kuchyni prostě neobejdeme. Samozřejmě, dnes není problém zaběhnout do obchodu a koupit si usušené, k dostání je snad úplně vše. Jenže, ruku na srdce, zkusili jste někdy ten rozdíl? Vůně i chuť sušené petržele se té čerstvě nastříhané ani vzdáleně nepřibližují. A je tu ještě jedna důležitá věc, mnohé kombinace bylinek (či chcete-li koření) s jídly nevznikly jen proto, že se k sobě hodily chuťově.

Třeba takový kmín často sypeme na vepřový bůček či kachnu. Proč? Protože kromě toho, že úžasně voní, látky v něm obsažené pomáhají aktivovat náš trávicí trakt, působí proti nadýmání a také zlepšují funkci ledvin. To vše nám pomůže těžké jídlo dobře strávit. Třeba za pomoci kmínu. I ten si můžete vypěstovat sami. Může růst dokonce i v našich podmínkách. Ale je to dvouletka a hodí se spíše na zahradu. Pěstovat ho lze ze semínek, ale seženete i rostlinky. S předpěstováním začněte klidně koncem února, ven sázejte až v dubnu či květnu.

Autor: Shutterstock.cz

Zkuste českou klasiku

Pokud se už po zimě nemůžete dočkat čerstvých bylinek v jídle, můžete tohle čekání ukončit. Prostě si pořiďte truhlík (nebo radši více truhlíků) a vypěstujte si bylinky na parapetu. Únor je docela vhodný pro začátek, protože dny už se přece jen trochu prodloužily, a rostlinky tak budou mít dostatek světla. Později si můžete dovolit dát je i dále od okna, ale teď se naopak hodí myslet ještě na nějaké dodatečné přisvícení. Prodávají se dokonce truhlíky s malou LED svítilnou nad sebou, případně můžete sáhnout po terarijním světle. Pokud chcete být úspěšní, tak začněte kvalitním substrátem. Jít si na zahradu vyrýpnout hlínu může být sice nejlevnější, ale cestu k úspěchu to rozhodně neusnadní. Dnes můžete v hobbymarketech běžně koupit substrát přímo pro bylinky. Pak si nemusíte moc lámat hlavu. Když si ho budete chtít namíchat sami, mějte na paměti, že obvykle jde o rostliny zvyklé na lehčí půdy. Zejména u druhů původem ze Středozemí rozhodně nešetřete pískem – měl by tvořit skoro polovinu substrátu. Přidejte k němu dobře vyzrálý a pečlivě prosetý kompost a trochu perlitu. A můžete začít sázet.

Autor: Shutterstock.cz

Jak je správně kombinovat?

Jen málokdo má k dispozici tolik prostoru, aby mohl dopřát každé bylince svůj vlastní květináč či truhlík. Než je ale začnete kombinovat, trochu se zamyslete. Je potřeba vybrat takové kombinace, které si budou vzájemně vyhovovat – jde hlavně o to, jak náročné jsou na zálivku. Dohromady byste měli dávat jen suchomilné nebo naopak vlhkomilné druhy. Jejich smícháním se rozhodně dobré úrody nedočkáte a živořit bude nejspíše oboje. Druhým parametrem je potřeba světla, některé bylinky vyžadují přímý sluneční svit, jiné spíše polostín a některé to zvládnou i v méně prosvětleném koutě (mimochodem, dvě poslední kategorie se obvykle docela dobře pěstují i v zimě). Takže jak kombinovat? Pokud máte rádi typickou českou kuchyni, pak určitě sáhněte po klasice. Bez petržele se neobejdete určitě, v truhlíku jde samozřejmě o listovou. A pokud máte dost místa, přidejte k ní třeba kopr, ten je velmi aromatický a dobře se s ní snáší, a třeba ještě pažitku nebo libeček. Pro všechny je vhodná pravidelně zalévaná vlhká půda a dobře osvětlený parapet. Možná nemusí být jižní, dobře porostou i na východě či jihovýchodě. Podobné nároky má také kerblík nebo třeba koriandr, byť ten se uplatní spíše v asijské kuchyni. Ale když mu přijdete na chuť, ten čerstvý nevyměníte ani za nic.

Bylinky, které se nesnášejí

Dobrou volbou pro začínající pěstitele jsou dvě bylinky, které se dnes těší značné popularitě. Z máty uvaříte skvělý čaj, který přijde na jaře vhod. Stejně tak je skvělý čaj z meduňky, působí blahodárně na naši psychiku a pomáhá také lidem, kteří mají potíže se spánkem. Obě tyto bylinky mají rády slunné stanoviště a vlhčí půdu. Ale pozor, dopřejte jim raději samostatné květináče. Tvoří totiž rozsáhlé kořeny a ostatní bylinky by utlačovaly. Opomíjenou bylinkou je estragon, který svou vůní a chutí podtrhne každý pokrm. V květináči či truhlíku se dá pěstovat celkem dobře, což se docela hodí, protože není pokaždé k sehnání. Vyžaduje spíše sušší půdu a dostatek tepla i slunečního svitu. Pokud mu chcete udělat radost, připravte mu substrát trochu bohatší na živiny.

Autor: Shutterstock.cz

Rada odborníka

VLASTIMIL ŠINDELÁŘ, zahradník 

Při pěstování bylinek v interiéru nemusíte zůstávat jen u obyčejných květináčů a truhlíků. Zkuste si pořídit závěsné květináče a pověste je na háčky s náčiním přímo na kuchyňské lince (pokud ji máte někde poblíž okna) nebo je zavěste na konzole držící závěsy. Skvělou variantou jsou i různé staré hrnce či jiné nádoby, pouze nesmíte zapomenout na meliorační dírku vespodu.

 

Článek vyšel v novém čísle časopisu Blesk Hobby. Dozvíte se v něm také, jak na jarní prořez stromů, správné přesazování pokojovek nebo jak bez bourání krásně proměnit kuchyni. Podíváte se také na návštěvu k herci Mírovi Noskovi. Součástí časopisu je také speciální příloha Úrodná zahrada, kde najdete na 16 stranách spoustu rad a tipů. Časopis zakoupíte na novinových stáncích nebo si ho můžete objednat v našem iKiosku ZDE

 

Autor: archiv