Tržní nájmy v Praze šplhají v posledních letech do astronomických výšek, není neobvyklé, že za sdílený pokoj na Letné člověk zaplatí i deset tisíc. I když se v posledních letech bytová výstavba rozjela, bytů stále není dostatek, zvlášť těch s přijatelným nájemným. Nejlevnější bydlení je bezesporu v městských bytech, ale i tam se cena nyní zvedá. Městské části z peněz za nájemné zpětně opravují svůj majetek, ceny všeho se však za poslední rok výrazně zvýšily, i proto se některé z městských částí rozhodly pro zdražení.

Své nájmy tak zdražila například Praha 3. „Vzhledem ke kritické finanční situaci MČ Praha 3 jsme se rozhodli po čtyřech letech znovu přikročit ke zvýšení nájemného o 20 %, a to pouze u nájemních smluv uzavřených na dobu neurčitou. Dotkne se to dvanácti stovek domácností. Naprostá většina starousedlíků bude po navýšení platit 137 Kč/m²/měsíc, což je asi třikrát méně než cena obvyklá,“ vysvětluje místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení).

Ke zdražení přistoupili i v Praze 12. „Vzhledem k růstu nákladů na údržbu zvažujeme navýšení, ale pouze u nájemních bytů, u kterých se dlouhodobě nájemné nezvyšovalo, výsledná částka pak nepřesáhne 100 korun za metr čtvereční. Nájemci se na nás samozřejmě obracet mohou a rádi jim poradíme, jak tuto situaci řešit,“ vysvětluje pro Blesk místostarosta Milan Maruštík (ANO).

V Praze 4 nájemné městských bytů valorizovali pouze o inflaci, respektive její část. „V Praze 4 jsme v uplynulých dvou letech nájemné nevalorizovali. V současné době vzhledem k razantnímu zvýšení cen materiálu a stavebních prací na trhu a současně pro zachování alespoň minimálního financování oprav a investic nemovitostí a jejich průběžné údržby je nutné k valorizaci nájmů přistoupit. Protože dobře víme, že náklady nyní rostou všem, rozhodli jsme nevyužít celou míru vyhlášené inflace, ale uplatníme pouze poloviční valorizaci ve výši 7,55 procenta,“ uvedl místostarosta pro majetek a kulturu Michal Hroza (TOP 09).

A k podobnému kroku přistoupila například i Praha 12. „Většina nájemníků v bytech ve správě MČ Praha 14 platila 90 Kč za metr čtvereční. Od února 2023 se těmto lidem na základě rozhodnutí RMČ zvedá nájemné o inflaci, nárůst je však zastropovaný na maximálně 100 Kč za metr čtvereční,“ uvedla pro Blesk mluvčí Prahy 14 Veronika Berná.

Naopak v Praze 2 zatím ke zdražení nepřistoupili. „Praha 2 v minulých letech nájmy v obecních bytech nezvyšovala, a to ani během pandemie nebo začínající ekonomické krize. O tom, zda tato situace bude udržitelná i v letošním roce, zatím Rada městské části Praha 2 nerozhodla,“ vysvětluje mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová. A podobně je na tom i Praha 8 „V tuto chvíli zvažujeme všechny možnosti a děláme analýzy dopadu na rozpočet městské části, vyhodnocení dalšího postupu pak proběhne až po schválení rozpočtu městské části zastupitelstvem, které je na programu 22. února,“ sdělil mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Fotogalerie
14 fotografií