Zatím není jasné, jak se cizincům podařilo utéct. „Jak k celé situaci došlo, je zatím předmětem šetření. Můžeme sdělit, že překonaly vnitřní perimetr zajištění záchytného tábora, který zajišťuje Správa uprchlického zařízení ministerstva vnitra. Při útěku nebyl nikdo zraněn,“ uvedl mluvčí cizinecké policie Josef Urban.

Podle úterního vyjádření policie v Balkové běženci čekali na správní vyhoštění do země původu. „Veřejnost bychom rádi požádali o jakékoliv informace týkající se jejich případného aktuálního pohybu,“ uvedla policie. Cizinci zajištění v Balkové nejsou podezřelí z trestné činnosti. 

Policie vyhlásila pátrání po sedmi mužích, původem z Maroka. Nejmladšímu bylo 19 let, nejstaršímu 45 let.

Policie v akci

Po uprchlých cizincích pátrá policie z několika krajů, cizinecká policie, do hledání se zapojila i letecká služba policie. K zařízení v úterý v noci přijely i speciální policejní jednotky, podle Aktu.cz mají uklidnit napjatou situaci mezi migranty.

Záchytné středisko pro uprchlíky a žadatele o azyl v Balkové vzniklo v roce 1998 v bývalém objektu střední policejní školy, který ještě předtím sloužil jako stálá škola v přírodě. Svému účelu slouží s přestávkami, jsou zde ubytovaní jen muži. Ke dnešnímu dni je v zařízení podle Urbana 62 cizinců.

Bezpečnost uvnitř areálu zajišťuje smluvní bezpečnostní agentura. Současný útěk je největší za poslední léta. „Od roku 2015, kdy jsme zařízení převzali, se taková situace nestala. V součinnosti s policií učiníme kroky, abychom minimalizovali opakováni situace,“ uvedl mluvčí Správy uprchlických zařízení Jan Piroch.

Fotogalerie
21 fotografií