Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Elvisův Graceland: Vedle krále rokenrolu před rokem spočinula i dcera Lisa Marie (†54)

Autor: mav, Washington Post - 
12. ledna 2024
17:03

Právě před rokem zemřela Lisa Marie Presleyová (†54). Na zadním dvorku sídla Graceland v Memphisu už na ni čekalo místo vedle otce Elvise (†42) i jejího syna Benjamina (†27), napsal The Washington Post. V Gracelandu vyrůstala, ale zažila i otcovy závislosti a nakonec předčasnou smrt. To její matka Priscilla (77) z něj udělala muzeum a turistickou atrakci, kterou dál zůstává.

Osmého ledna 2023 byla Lisa Marie v Gracelandu na každoroční slavnosti - narozeninách svého otce. Dort, nadšení fanoušci, krátký proslov: „Už to byla pěkná doba, chyběli jste mi,“ uvítala je tichým, chraplavým hlasem. „Je to dojemné, jak každý rok přijíždíte z celého světa.“

O pár dní později, 12. ledna, byla mrtvá. Veřejný pohřeb se do Gracelandu naplánoval na sobotu 22. ledna, aby následně spočinula vedle svého otce, prarodičů - a také syna Benjamina Keougha, který si vzal život roku 2020.

Populární muzeum

Od roku 1981, kdy Priscilla otevřela Graceland veřejnosti, ho navštívilo přes 20 milionů turistů - jen málokterý domov v USA má větší návštěvnost. Ve vrcholné sezoně to bývá přes 4000 lidí denně; zájem ještě vzrostl s biografickým filmem Elvis (2022) od Baze Luhrmanna s Austinem Butlerem a Tomem Hanksem. Roku 1991 se nemovitost na adrese bulvár Elvise Presleyho 3764 dostala na národní seznam historických míst - jako první pamětihodnost spojená s rockem; od roku 2006 je dokonce národní historickou památkou.

Ale předtím to byl prostě domov - Elvisův a také Lisy Marie. Žila tam od narození až do rozvodu rodičů, který byl završen 9. října 1973 - to jí bylo pět let. Nadále tam ale za otcem jezdila a byla tam, i když 16. srpna 1977 zemřel.

Ač Graceland vypadá jako plantáž z koloniální doby, je to jen retro styl, datuje se do minulého století. Pozemky patřily tiskaři Stephenu Toofovi, farmu tam pojmenoval po své dceři Grace. Sídlo si tam vybudovala její neteř Ruth Mooreová s manželem roku 1939. Od nich ho roku 1957 koupil Elvis, když se mu rozběhla kariéra a potřeboval sídlo s větším pozemkem (má 5,6 hektaru), aby jeho ani sousedy tolik nerušili vášniví fanoušci. Zaplatil 102 tisíc dolarů - v dnešních cenách to odpovídá zhruba milionu (cca 22 mil. Kč).

Už tehdy byl ranč obrovský, přes tisíc metrů čtverečních, Presley ještě zastavěnou plochu o víc než polovinu zvětšil. Měl vnitřní bazén, televizní místnost (sledoval tři televizory naráz), „džunglový pokoj“ s vodopádem, tělocvičnu na raketbal, střelnici, budovu pro trofeje (nikoli lovecké, nýbrž zlaté a platinové desky z celého světa), stáj plnou koní… A přepychovou výzdobu - zlaté rámy, křišťálové lustry a tak dále.

Jeho dospívající přítelkyně Priscilla se k němu nastěhovala zřejmě už roku 1963, navzdory Elvisově dohodě s jejími rodiči, že až do maturity bude bydlet o pár ulic vedle u Elvisova otce. Poznali se totiž v Západním Německu, kde byl Elvis na vojně, v září 1959, když jí bylo teprve 14; hned se o ni začal ucházet. Plnoletosti dosáhla 24. května 1963, vzali se až 1. května 1967. Lisa Marie přišla na svět 1. února 1968, přesně devět měsíců poté.

Bohatý táta ji zahrnoval láskou i přepychem, už od kolébky na míru. K pátým narozeninám dostala výherní automat, k osmým norkový kožich a diamantový prsten… A když se zmínila, že nikdy neviděla sníh, hned skočili do tryskáče a půl hodiny si hráli ve státě Idaho, aby se zase vrátili do Memphisu. Ostatně tryskáč po dceři pojmenoval, Corvair 880 Lisa Marie je v současnosti k vidění právě na pozemcích Gracelandu.

Díky rozmazlování se už ve čtyřech letech stala expertkou na manipulování personálu: „Řeknu to tatínkovi a ten tě vyhodí,“ uměla prý vyhrožovat - jak vzpomínala Priscilla v memoárech Elvis a já.

Byla u Elvisovy smrti

S rozvodem šla Lisa Marie s matkou bydlet do Los Angeles. I tak míval Elvis dcerku rád doma, navzdory její přítomnosti však nedokázal udržet svou závislost na lécích na uzdě; často den prospal a celou noc byl vzhůru.

Když jí bylo sedm nebo osm, prý se mu svěřila, že se bojí o jeho život. „Prostě jsem měla takový pocit. Nebyl na tom dobře,“ popsala roku 2003 magazínu Rolling Stone. „Od raného věku jsem byla posedlá smrtí.“ Zemřel, když jí bylo devět - a byla prakticky u toho. Vybavila si, jak jí dal pusu na dobrou noc; pár hodin nato zkolaboval, píše Washington Post.

Elvisovo jmění zdědila spolu s dědečkem a prababičkou; roku 1980 už byla jen sama. Moc toho však po otci nezbylo. Priscilla byla s Elvisem rozvedená, ovšem o dědictví se starala pro Lisu. Svěřenský fond organizovala úspěšně, hlavně rozhodnutím otevřít Graceland turistům. Dnes komplex zahrnuje vedle sídla a přilehlých budov, v nichž je několik expozic, pochopitelně obchod se suvenýry, restaurace...

A rovněž „Dům pro hosty“, totiž regulérní luxusní hotel se 450 pokoji, kde na design prémiových apartmánů dohlédla přímo Priscilla, jak uvádí web. Jeden je inspirovaný Elvisovým častým působištěm Las Vegas, druhý je podle jeho ložnice v Gracelandu.

Svěřenský fond Lisa Marie převzala s 25. narozeninami roku 1993; jmění narostlo na tehdejších 100 milionů dolarů. Co se týče peněz, byla zjevně po otci a ne po matce, moc to s nimi neuměla - soudy s manažery o špatném řízení se dál vlečou. Každopádně prodala většinu svého podílu ve firmě Elvis Presley Entreprises, která komplex provozuje. Dál jí však patřil otcův dům a věci po něm.

Po jejím úmrtí připadne fond jejím třem dcerám (Riley Keoughové je 33, dvojčatům Lockwoodovým 14), na běžném provozu Gracelandu se nic nezmění, uvedl pro Washington Post mluvčí.

Jedním z Elvisových oblíbených míst v areálu byla meditační zahrada, a tak tam je i pohřbený. Postupně se tam přidala i jeho babička, rodiče a roku 2021 i vnuk Benjamin, jehož nepoznal.

Coby zpěvačka se Lisa Marie snažila většinou jít svou cestou, jména Presley se nezříkala, ale ani z něj nechtěla těžit. O tomto koutě - „zatraceném zadním dvorku“ - ovšem zpívala v Lights Out, jedné z mála písní, které se otci věnují. „Zadní dvorek Gracelandu je v zásadě hřbitov. Kolik lidí má rodinný hrob na zahradě? Kolik lidí má takovou připomínku své smrtelnosti každý zas*aný den?“ svěřila se magazínu Playboy v roce 2003. „Všechny hroby tam jsou seřazené, na mě tam čeká místo hned vedle babičky. Nic neplánuji, ale jsem si jistá, že tam skončím. Anebo nechám svou hlavu vystavit ve skleněné piksle v obýváku. Takhle dostanu do Gracelandu víc turistů.“

Video  Elvis Presley – Od sexuálního symbolu po totální vyčerpání. Jak král rock 'n' rollu změnil hudbu  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi