Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tady je sníh! A dojedete tam vlakem za pár hodin. Plus tip, který vám vrátí do vztahu sex

17. ledna 2023 | 06:00

I když si letošní zima dělá, co chce, jsou místa, kde zažijete pořádnou lyžovačku. My jsme se právě vrátili ze dvou zimních slovenských středisek – Jasné v Nízkých Tatrách a Tatranské Lomnice ve Vysokých Tatrách. Proč tam jet a co všechno si tam užijete?

Samozřejmě je fajn, že se bez problémů domluvíte, po lyžovačce můžete skočit do pověstných slovenských termálů a večer to celé zapít sedmdesátiprocentním tatranským čajem. Nadchne vás ale i dostupnost, a to i pro ty, kdo si místo řízení radši udělají pohodu ve vlaku a zkouknou cestou na hory seriál na Netflixu. Právě přímé vlakové spojení, díky kterému se pohodlně dostanete na lyžování i bez auta, je totiž velikou výhodou.

Jasná: Skibusem i do akvaparku

Proč tam jet: Největší lyžařské středisko na Slovensku, které najdete v Nízkých Tatrách na svazích Chopku, má na 50 km sjezdovek. Je v nadmořské výšce od 1 do 2 tisíc metrů, takže odpadají problémy s technickým zasněžováním a slibují vám tu skvělé podmínky až 5 měsíců v roce. To svoje si tu najdou všichni od těch nejzkušenějších (koná se tu světový pohár a trénuje tu olympionička Petra Vlhová) až po rodiny nebo úplné začátečníky, i když ti mohou mít ze začátku na větším množství sjezdovek problémy s orientací. Lákadlem pro fajnšmekry je pak Fresh Track, tedy jízda na dokonale upravených svazích brzy ráno ještě před začátkem provozu. Odměnou za brzké vstávání je výhled na vycházející slunce a snídaně v restauraci na vrcholu Chopku.


Po lyžování: Pokud vám nestačí hotelové wellness, přímo z Jasné jezdí ski/aquabus do vodního parku Tatralandia s mořskou, termální i normální vodou, tobogány, saunovým světem a dalšími atrakcemi. Nedaleko Jasné jsou také známé termály Bešeňová. Ty se mimo jiné chlubí množstvím úžasných saunových ceremoniálů, které tu pořádají.


Servis:  Z Prahy a Ostravy jede přímý vlak do Liptovského Mikuláše a např. pendolinem jste tam z hlavního města za necelých šest hodin. Z Brna je pak přímé autobusové spojení. Vlakové a autobusové nádraží jsou v Liptovském Mikuláši hned vedle sebe, takže z místa, kam přijedete, pak můžete pokračovat autobusem přímo do nedalekého střediska Jasná.

Tatranská Lomnica: Lyže i restart vztahu

Proč tam jet: Také v o něco vzdálenější Tatranské Lomnici díky zasněžování garantují sníh až 5 měsíců v roce. Tohle středisko ve Vysokých Tatrách není určitě jen pro ty nejlepší lyžaře, kteří si troufnou na legendární strmou černou sjezdovku z Lomnického sedla (2190 m n. m.). O něco níže najdou rodiny a méně pokročilí krásné modré sjezdovky. Sousední menší středisko Starý Smokovec nabízí vyloženě začátečnické lyžování na Jakubově louce a také 2,5 km dlouhou sáňkařskou dráhu, která se ale musí spolehnout na přírodní sníh. A nesmíte vynechat návštěvu Lomnického štítu a výhledy z výšky 2634 metrů. Cestu visutou lanovkou, která za 8,5 minuty překoná 855 metrů převýšení, si ale pro velký zájem určitě zarezervujte předem.

Zážitek pro dva: Noc ve dvou na Lomnickém štítě! Právě na jeho vrcholu, kam je jediná cesta zmíněnou unikátní lanovkou, se můžete ubytovat, můžete strávit noc vysoko v horách, odříznutí od světa pozorovat hvězdy a ráno si venku na zábradlí pověsit zámek lásky. Dovedete si představit větší romantiku nebo lepší místo pro restart letitého vztahu? Cena kolem 1 tisíce eur za pokoj odpovídá tomu, že jde o speciální zážitek, který si běžný smrtelník dopřeje jednou za život nebo který dostane jako dárek k nějakému důležitému výročí.

Náš tip: Jak to vypadá na Lomnickém štítě a jaký je výhled z nejvýše položené toalety na Slovensku? Projděte si fotogalerii.

Servis: Také do Vysokých Tater je přímé vlakové spojení. Jeďte do Popradu a odtud půvabnou Tatranskou električkou do Lomnice (s přestupem ve Starém Smokovci). Nebo si z Popradu vezměte taxík, který vás vyjde cca na 20 eur. Autovlak: Pokud preferujete mít s sebou vlastní auto, ale nechcete na Slovensko řídit, jeďte do Popradu autovlakem.

Autor: taj
Video se připravuje ...