Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dopravní kolaps na českých dálnicích: D1 a D10 uzavřely nehody, D3 ledovka. Na Mladoboleslavsku zemřela řidička

Aktualizováno -
12. ledna 2023
15:23
Autor: ČTK, inf - 
12. ledna 2023
07:54

Dopravu na českých dálnicích ve čtvrtek ráno zkomplikovala ledovka a s ní spojené havárie. Dálnici D10 v obou směrech uzavřela smrtelná nehoda, provoz na dálnici D1 u Brna ve směru na Vyškov zastavila nehoda osobních automobilů a dálnici D3 ve směru z Tábora na Prahu uzavřeli policisté kvůli náledí. Nehody si vyžádaly mnoho zraněných. Náledí ráno ztěžovalo jízdu i na dalších místech kraje, vyplynulo z informací policie, hasičů a záchranné služby.

Dopravní nehoda několika nákladních automobilů uzavřela dnes krátce po 7:00 dálnici D1 v Brně ve směru na Vyškov. Nehoda je mezi sjezdy 194 a 196, což je nejvytíženější část dálnice v kraji, řekl ČTK mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Peklo na D1: 20 km kolona! V mlze se srazily tři náklaďáky, u Tvarožné zemřel řidič domíchávače

„Kolona stojících aut se neustále prodlužuje, bohužel pro tento úsek dálnice je volba objízdné trasy komplikovaná,“ uvedl Šváb. Přesný počet havarovaných aut zatím policisté neupřesnili. Krátce po půl deváté hasiči na twitteru uvedli, že dálnice už je průjezdná jedním pruhem a v 10 hodin už byla dálnice plně průjezdná.

Tragické následky měla jedna z nehod na dálnici D10 na Mladoboleslavsku. Na zledovatělé vozovce se mezi 48. a 50. kilometrem stalo šest dopravních nehod, z toho dvě ve směru na Prahu a čtyři v opačném směru na Liberec. Při jedné z nehod ve směru na Liberec zemřela žena.

Náledí ráno ztěžovalo jízdu i na dalších místech kraje. Hasiči od 4:00 do 8:30 zaznamenali 17 dopravních nehod, z toho pět na Mladoboleslavsku a čtyři na Benešovsku. Nejhorší následky měla kolize na D10. „Při těchto nehodách byla jedna osoba usmrcena a dalších 22 lidí bylo zraněno, jeden člověk těžce. Jednu osobu museli hasiči zachránit pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení,“ shrnul za středočeské hasiče Ladislav Holomčík.

Řidička na dálnici D10 zastavila u nehody: Další auto ji srazilo! Chtěla pomoct, sama zemřela...

Kolik aut na D10 přesně havarovalo, mluvčí neuvedla. Dálnice byla ale v obou směrech uzavřena. Provoz na Prahu byl podle Suchánkové před 8:30 částečně obnoven. Plně průjezdná dálnice začala být znovu až před polednem.

Při hromadné nehodě několika vozidel na dálnici D3 na Táborsku utrpělo ve čtvrtek ráno zranění pět lidí. Všechny záchranáři převezli do nemocnice. Ve zprávě o tom informovala mluvčí jihočeské záchranné služby Zuzana Fajtlová.

Nehoda se stala před 7:00. Na místě zasahovaly tři posádky záchranářů a vrtulník. „Dva muže středního věku jsme převezli do Českých Budějovic s podezřením na lehká až středně těžká poranění v oblasti páteře a hrudníku. Na ARO českobudějovické nemocnice byl letecky transportován muž s těžkým poraněním hlavy,“ uvedla Fajtlová. Muž a žena pak skončili s lehkým zraněním v táborské nemocnici.

Provoz na dálnici D3 se vrátil do normálu až před polednem.

Nehody komplikují dopravu i jinde než na dálnicích. Silnice první třídy 13 nedaleko Cvikova na Českolipsku byla ve čtvrtek ráno skoro dvě hodiny zcela uzavřená kvůli střetu tří aut, při němž středně těžké zranění utrpěli dva lidé, řidič a řidička. Provoz je tam nyní veden kyvadlově, řekla před 9:30 regionální mluvčí policie Ivana Baláková. Okolnosti nehody policie šetří, podle mluvčí nelze vyloučit, že se se stala na namrzlé vozovce. Další tři nehody se ráno staly na kluzké silnici 9 mezi Českou Lípou a Novým Borem. V Jablonci nad Nisou po střetu s autobusem utrpěla vážné zranění chodkyně.

„Napojili jsme ji na umělou plicní ventilaci. Pozemní posádka ji převezla na traumacentrum do liberecké nemocnice,“ řekl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Ženu srazil autobus v Rýnovické ulici v Jablonci kolem 6:00.

Na traumacentrum do Liberce podle Georgieva převezli i obě zraněné osoby z nehody u Kunratic u Cvikova. Tři vozidla se tam střela před 6:45. 

Video  U obce Liblice na Mělnicku narazilo auto do stromu, řidič zemřel  - aktu.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání