Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úmorný rok pražských hasičů. Krotili plameny v domech i v nemocnici. Do svých řad přivítali první ženu!

/
  • Požár domu s pečovatelskou službou v Roztokách u Prahy. (1. červen 2022)
    11. ledna 2023 ● 05:00

    Pražští hasiči mají za sebou perný rok. Udála se u nich i řada významných změn. Do svých řad například přijali vůbec první ženu a dočkali se také nové stanice v Argentinské ulici. Museli zasahovat však i u celé řady případů, mezi ty nejnáročnější rozhodně patřil požár v Divišovské ulici na Chodově, kde škody přesáhly sto milion korun.

  • 1.

    Požár bytu na Chodově

    Požár bytu na Chodově. (2. května 2022)
    Autor: Aktu.cz

    Začátkem května vyděsily vysoko šlehající plameny obyvatele Divišovské ulice na pražském Chodově. Hořelo zde horní poschodí většího obytného domu, na místo vyrazilo několik jednotek hasičů a vyhlášen byl také čtvrtý, zvláštní stupeň poplachu. Hasiči později uvedli, že škoda vyšplhala ke 100 milionům.

    Video
    Video se připravuje ...

    Tehdejší starosta Prahy 11 Jiří Dohnal (Piráti) k požáru domu v Divišovské ulici na Jižním Městě. David Malík

    Příčinou požáru byla lidská nedbalost, konkrétně pochybení při svařování. Podle mluvčí Prahy 11 Anny Kočicové bylo kvůli požáru vystěhováno asi 200 lidí, kteří bytový dům obývali, požár zasáhl asi 30 bytů. V domě je asi 80 bytů.

  • 2.

    První profesionální hasička

    K profesionální výjezdové jednotce hasičů v pražských Holešovicích se poprvé přidala hasička. Na snímku Michaela Žďárská.
    Autor: ČTK / HZS Praha

    Novodobou českou historii přepsala Michaela Žďárská (32) - stala se totiž první ženou, která slouží u profesionální výjezdové jednotky hasičů. Od 1. září pracuje ve stanici v pražských Holešovicích. Michaela musela podstoupit fyzické, zdravotní a psychické testy bez jakýchkoliv výjimek a úlev, tedy naprosto stejné jako její mužští kolegové. První česká profesionální hasička ale není v oboru žádným nováčkem, už tři roky totiž v Dolních Měcholupech jezdila s dobrovolnými hasiči.

  • 3.

    Nová hasičská stanice v Holešovicích

    Slavnostní otevření nové hasičské stanice v Argentinské ulici v Praze 7. (18. ledna 2022)
    Autor: Blesk:David Malík

    Slavnostní kolaudace Hasičské stanice v Holešovicích proběhla ve čtvrtek 30. září. Její stavba začala v roce 2019 a místní hasiči, kteří mají na starosti poměrně rozsáhlé území městských částí Praha 7, 8 a 9, se tak konečně dočkali pořádného zázemí, nová budova nahradila montované domky z doby protektorátu. Slouží tu celkem 26 hasičů, kteří se o fungl nové zázemí dělí i s potápěči. Pokud pražští hasiči pojedou na zásah mimo území hlavního města, sjíždět se budou právě zde, v Argentinské ulici.

  • 4.

    Z Hřenska rovnou k porodu

    Hasič Tomáš si od požáru ve Hřensku odskočil k porodu dcery. Pomuchlal ji a zase se vrátil k požáru.
    Autor: Hasiči Praha

    Při jednom z největších požárů, které Česká republika zažila, zasahoval i pražský hasič Tomáš. Zatímco on v Hřensku bojoval s plameny, doma v Praze zanechal těhotnou manželku. Dcerka se rozhodla přijít na svět zrovna v době, kdy měl Tomáš v Hřensku plné ruce práce. To mu ale nezabránilo, aby porod dcerky nestihl. 

    Cesta do porodnice ale byla napínavá. „Z požářiště Tomáše odvezli dobráci z České Lípy,” popsali pražští hasiči na Twitteru. Hasič Tomáš byl sice podle svých slov špinavý, smradlavý, ale u porodu byl včas. „Pak zase odjel dohasit, co nestihl v Českém Švýcarsku,” dodali hasičští kolegové z Prahy.

  • 5.

    Záchrana

    Muž vylezl na strom a vyhrožoval, že skočí. Velitel hasičů mu jeho čin rozmluvil. (23. června 2022)
    Autor: Aktu.cz

    V červnu loňského roku vylezl na náměstí Míru muž na strom a vyhrožoval, že se zabije skokem dolů. „Na náměstí Míru zasahujeme u muže, který chce skočit ze stromu z asi 10 metrové výšky,“ uvedli hasiči na twitteru. Veliteli hasičů se nakonec muže podařilo přesvědčit, aby slezl dolů, nalákal ho a limonádu.

  • 6.

    Po kolena v betonu

    Pražští hasiči vyprošťovali dělníka, kterého uvěznil tekutý beton.
    Autor: HZS Praha

    Začátkem roku museli vyjíždět pražští hasiči ke kurióznímu zásahu. Museli pomoci dělníkovi, který skončil po kolena uvězněný v betonu. Událost se stala na staveništi v pražské Troji. Blesku ji potvrdil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. „Beton zřejmě natekl, kam neměl a dostal se dělníkovi na nohy," sdělil k situaci Kavka. Naštěstí prý nešlo o komplikovaný zásah a dělník skončil v péči zdravotníků.

  • 7.

    Požár ÚVN

    Požár v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. (27.8.2022)
    Autor: Blesk:Alexandr Malachovsky

    Rozsáhlý požár koncem srpna zničil střechu a podkroví levého křídla pavilonu A Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze 6. Z budovy bylo evakuováno více než 40 lidí, nikdo z pacientů ani personálu se ale nezranil. Po poledni záchranáři uvedli, že lehce zraněni byli při zásahu tři hasiči.

    Dopoledne se hasičům podařilo zastavit plamenné hoření a začali hledat skrytá ohniska. Z části střechy zůstaly po požáru jen ohořelé trámy. Hustý dým byl vidět z dalekého okolí. Situaci ze vzduchu monitoroval policejní vrtulník s termokamerou.

  • 8.

    Tragický požár Alzheimer centra

    Následky rozsáhlého požáru alzheimer centra v Roztokách u Prahy, kde hasiči předchozí večer vyhlásili nejvyšší, zvláštní stupeň poplachu, 2. června 2022.
    Autor: ČTK / Šimánek Vít

    K obrovské tragédii došlo ve středu večer v Roztokách u Prahy. V tamním domově s pečovatelskou službou, určený primárně pro osoby s Alzheimerovou chorobou, začalo hořet.

    Budova byla podle mluvčí hasičů Terezy Sýkory Fliegerové požárem zcela zasažena, vnitřkem už se téměř nebylo možné dostat ven, nezbývalo nic jiného než zoufalé a vyděšené stařečky a stařenky vynášet z jejich pokojů oknem. Událost si vyžádala dva mrtvé, dalších 55 lidí se zranilo.

    Fotogalerie
    60 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy