Petr, jenž je na invalidním vozíku, měl o svou ženu, jež čekala dvojčata, obrovský strach. Byla na rizikovém těhotenství a odtekla jí plodová voda, měla navíc 1,5 měsíce před termínem porodu. „V porodnici nám říkali, že pokud by se cokoliv odehrálo a bylo něco špatně, tak máme přijet,“ řekl Petr pro CNN Prima News, která na celý příběh upozornila. Na Strakonické ho v autě ho ve dvě ráno vyfotil radar, naměřil mu rychlost 117 km/h. O kousek dál pak Petra v autě kvůli rychlosti zastavili policisté, když jim vysvětlil situaci, do porodnice ho s majáky doprovodili. 

Před Vánoci pak přišla velmi nemilá zpráva - Petrovi kvůli překročení rychlosti odebrali řidičák! „Sebrali mi ho na osm měsíců, přitom mě vlastně živí. Dům máme na hypotéku a přítelkyně je na mateřské, takže kdybych byl bez práce, přestanu splácet hypotéku a asi se ocitneme na ulici,“ komentoval Petr. Úřednice, která o pokutě rozhodovala, prý mimo jiné jako důvod uvedla, že se miminka narodila až několik hodin poté, co Petr svou ženu do porodnice přivezl.

Podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana nelze od uložení trestu upustit. „Já důvodům sice rozumím, ale na druhé straně od toho existuje zdravotnická záchranná služba,“ komentoval rozhodnutí.

Dopravní expert: Je to na hraně

S tím ovšem nesouhlasí dopravní expert Roman Budský z platformy Vize 0, podle nějž je udělení takového trestu velmi na hraně. Přestupkový zákon totiž hovoří o stavu tzv. krajní nouze, který představuje přímé ohrožení zákonem chráněného zájmu. Odvracení takového stavu „činem jinak trestným“ pak trestným činem ani přestupkem není.Zdraví a život člověka bezpochyby je zákonem chráněný zájem,“ řekl Blesku Budský. 

„Odtekla plodová voda, bylo potřeba urychleně vyhledat zdravotnické zařízení. Úřednice se otáčí na tom, že nebezpečí se dalo odvrátit jinak – zavolat záchranku. Osobně si myslím, že to je na hraně,“ uvedl.

„Já si myslím, že se na to třeba dá dívat z pohledu člověka, který se takto choval. Je to laik, je to amatér, sám uváděl, že lékaři říkali, že když dojde k příznakům, ke kterým došlo, ať matku do porodnice dopraví. Dělal maximum pro to, aby nedošlo třeba k poškození zdraví matky či novorozenců. Kdyby se šetření provedlo citlivě, došlo ke zvážení všech okolností, tedy toho, že policisté muže nakonec doprovázeli, takže šlo nejspíš o vážnou situaci, i pokynů zdravotníků, dalo se to řešit lidštěji. Kdybych se měl vyjádřit za sebe, řekl bych, že je to zbytečně přísné rozhodnutí, auto budou určitě potřebovat. Zdá se mi to dost kruté,“ dodal Budský. Petr se proti rozhodnutí odvolal.

Video
Video se připravuje ...

Podcast Maminka: Je porod krásný a naplňující zážitek? A jak se na něj připravit? Videohub

Fotogalerie
10 fotografií