Instalací šesti nových LED informačních panelů s online odjezdy autobusových linek se náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (35, Praha sobě) chlubil na konci října. „Stejné instalujeme s DPP také do stanic metra. Máme je třeba v Letňanech a do konce roku přibude dalších přibližně 30 panelů,“ uvedl.

Nad projektem ale kroutí hlavou třeba Zbyněk Jiráček, odborník na technický rozvoj v městské dopravě. „Za jednu tuhle televizi zaplatil DPP 290 tisíc korun. Známé firmě, bez výběrového řízení. Celkem 11 miliónů za 38 obrazovek,“ napsal na svůj Twitter.

Částku potvrzuje i smlouva, jíž s firmou Xanthus Servisní a.s. (firma údajně vyšetřovaná v souvislosti s kauzou Dozimetr) podepsali Matej Augustín (47), obviněný ve zmíněné kauze, a šéf DPP Petr Witowski (52). Jak upozorňuje opozice, dosazený Prahou sobě do vedení DPP také bez výběrového řízení.

Jde to levněji

Obdobný panel pořídil i organizátor pražské integrované dopravy ROPID pro zastávku Nádraží Holešovice za téměř poloviční cenu, tedy 150 tisíc! „Z toho 35 000 korun stály potřebné softwarové úpravy, samotná obrazovka i s montáží tedy stála 115 600 korun. Panel jsme poptávali u několika dodavatelů a nakonec vybírali nejvhodnější nabídku. Jde o panel určený pro provoz v exteriéru, s vysokou svítivostí, odolností proti vandalismu, přijímačem pro nevidomé, LTE modemem, nestandardním držákem a vzdálenou správou. V ceně je též statický posudek, elektrorevize a 3letá záruka,“ popsal mluvčí PID Filip Drápal. Jiráček doplnil, že pokud by se všechny stanice metra vybavily podle DPP, šlo by o předražení v desítkách milionů korun.

Všechno v pořádku?

Mluvčí DPP Daniel Šabík ve vyjádření Blesku sdělil, že společnost nezná a nemá k dispozici detailní technickou dokumentaci k obrazovkám nakoupeným ROPIDem. „Proto nelze oba nákupy srovnávat zjednodušeným vzájemným srovnáním celkové ceny resp. jednotkové po přepočtení na počet kusů,“ uvedl. „Cena téměř 11 milionů není jen za informační panely, ale za 38 kompletních řešení nebo-li sad.“

Na dotaz, proč byl dodavatel Xanthus Servisní a.s. vybrán bez výběrového řízení, pak reagoval: „Nejedná se o žádný pochybný nákup. Dodavatel byl schválen v souladu s interními normami DPP i zákonem o zadávání veřejných zakázek.“

K účasti firmy v kauze Dozimetr jen dodal: „Není nám známo, jestli Policie ČR zmiňovanou společnost vyšetřuje.“ Vrchní státní zastupitelství pak sdělilo: „S ohledem na fázi trestního řízení není aktuálně možné k dotazované trestní věci sdělovat podrobnosti.“ Náměstek Scheinherr do uzávěrky na dotazy Blesku neodpověděl.

Nad kroky DPP posvěcenými radním pro dopravu žasnou opoziční zastupitelé. „Strana pana Scheinherra znovu dokazuje skutečný smysl svého názvu. Po kauze Dozimetr je to jen další důvod proto, aby Praha sobě, a lidé s tímto hnutím spříznění, na DPP neprodleně skončili a nové vedení města důkladně prověřilo všechny podezřelé kontrakty,“ řekl Blesku Tomáš Portlík (44, ODS).

Skoro 300 tisíc za tabuli, která navíc není žádnou novinkou na poli IT, je nehorázné a fakt, že neproběhla řádná soutěž a zakázku dostala firma Xanthus na přímo, je neakceptovatelný,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Prostor X: Rozhovor s Adamem Scheinherrem Videohub

Místo úspor utrácení

Že v komplikované době, kdy politici hlásají, jak je nutné šetřit, a sami jednají opačně, vadí i Patriku Nacherovi (48, ANO). „Neumím si představit, jak by mohl náměstek Scheinherr tu cenu, navíc v této době, obhájit. On se tím ještě chlubí, takže s tím očividně problém nemá. To jsou ty okamžiky, kdy o jeho kompetenci člověk ztrácí i ty poslední iluze a také důvod, proč by tato Rada, která už nemá žádný mandát, neměla dál vládnout,“ řekl Blesku.

Fotogalerie
12 fotografií