JCDecaux provozovala většinu zastávek v metropoli na základě smlouvy z roku 1994, výměnou za platbu městu a jejich pořízení a údržbu na nich mohla provozovat reklamní plochy. V této formě spolupráce již město pokračovat nechce. „Jednání bude vedeno s cílem odkoupit stávající městský mobiliář od JCDecaux, nikoliv pokračovat v jakékoliv formě spolupráce s možností zachování reklamního využití mobiliáře pro JCDecaux,“ stojí ve schváleném dokumentu.

Nynější výměna asi 690 zastávek bude pokračovat podle plánu, hotova má být v polovině příštího roku. Město bude nicméně přístřešků potřebovat víc. „Aktuálně jsou evidovány aktivní požadavky pražských městských částí na zhruba 250 nových zastávek na území hlavního města Prahy a předpokládá se dalších až asi 50 zastávek pro potřeby nových investičních akcí,“ píše se v dokumentu. Kromě toho provozuje asi 600 přístřešků DPP, z toho 400 je staršího typu vhodného k výměně.

Odkup přístřešků

Město může v případě využití smluvní opce koupit dalších 325 nových přístřešků, s ohledem na ekonomickou a geopolitickou situaci a růst cen je však možné, že jich za smlouvou stanovenou cenu bude méně. Proto by bylo podle vedení magistrátu vhodné získat starší repasovaný mobiliář od JCDecaux. Dříve podle dokumentu firma možnost prodeje opakovaně odmítla, teď nicméně město sama dopisem oslovila s nabídkou možnosti její mobiliář „dlouhodoběji využít“. Jednání povede městská firma Technologie hlavního města Prahy (THMP), která má výměnu zastávek na starosti.

Video
Video se připravuje ...

Budou takto jednou vypadat všechny přístřešky pražské MHD? Na Hradčanské se objevila zastávka se zatravněnou stříškou. Zůstat by měla do června 2021. David Zima

Fotogalerie
5 fotografií