Nebohého zvířete zavřeného v autě v tropických teplotách si všiml procházející mladý pár na Dvořákově nábřeží v Praze 1 v sobotu v podvečer. Když viděli, že pes při teplotě 30 °C nemá otevřená okna ani misku s vodou, po 15 minutách zavolali městskou policii. 

Video
Video se připravuje ...

Majitel nechal svého psa v rozpáleném autě. Vysvobodili ho strážníci Městská policie Praha

Záchrana života

Strážníci zjistili, že je pes v kufru přivázaný vodítkem k zadní sedačce a má omezený pohyb, navíc nereagoval na žádné podněty. Hlídka se snažila zjistit kontakt na majitele, který byl stále nezvěstný. Nedalo se nic dělat, strážníci museli konat a nebohé zvíře zachránit, než bude pozdě. „Jeden člen hlídky pak uklidnil vystrašené zvíře, odvázal ho od sedačky a vyvedl ho ven. Strážníci následně kontaktovali státní policii, pracovníka úřadu městské části a odchytovou službu,“ uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová. 

Fenka byla převezena do útulku v Tróji. Hlídka nasadila majiteli auta botičku a rozbité okno zalepila páskou. Majitel se k autu dostavil až hodinu a půl poté. Desetiletá fenka je stále v trojském útulku, majitel si ji doposud nevyzvedl. 

„Chtěli bychom se připojit k apelu kolegů ze státní policie, kteří v minulých dnech řešili uvězněné děti v rozpálených autech, aby také majitelé zvířat mysleli na zdraví svých čtyřnohých parťáků,“ žádá Seifertová veřejnost. 

Teploty jsou úmorné nejen venku, ale také v uzavřených prostorách. „Pokud necháte auto na sluníčku, teplota ve vozidle naroste i o dvacet stupňů Celsia. Samozřejmě záleží i na barvě auta. V případě bílé barvy teplota naroste okolo patnácti až dvaceti stupňů. U tmavších aut, například černé barvy, je nárůst teploty mnohem vyšší i více než o dvacet stupňů. V padesáti stupních bychom ve voze nenechali ani své děti, kterým bychom také způsobili újmu na zdraví. Pro psa je takový pobyt v autě smrtelný,“ dodává.

Fotogalerie
10 fotografií