Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jak správně čistit indukční varnou desku, abyste ji nezničili a vypadala pořád jako nová?

/
  • (istock.cz)
    15. ledna 2023 ● 06:00

    Indukční desky se dnes zcela právem stávají symbolem moderního vaření. S nimi dnes uvaříte nejen rychle, ale i úsporně a hlavně bezpečně. Je však poněkud náchylnější na poškození, proto potřebuje speciální péči při čištění. Jak jí tedy nejlépe na to?

    Indukční varné desky mají nejen spoustu výhod a ve velkém už nahrazují sklokeramické či plynové desky. Ale také jednu nevýhodu: Jejich povrch je choulostivý na poškrábání. Jsou totiž pokryty jemným povlakem, který se snadno může poškodit. Aby vám deska vydržela, co nejdéle funkční a krásná, je potřeba znát pravidla, jak ji udržovat.… 

  • 1.

    Důležitá je pravidelnost

    Autor: istock.cz

    Pokud chcete mít desku opravdu ve skvělém stavu a po dlouho dobu, nebuďte líní a před a po každém použití ji vyčistěte. Stačí malá chvilička, která se vyplatí. Utřete prach a nečistoty, které by mohly poškrábat povrch desky a týká se to i nádobí. Použít můžete navlhčený měkký hadřík a povrch pak otřete dosucha.

  • 2.

    Jednejte rychle

    Autor: istock.cz

    Každému se při vaření stane nějaké nehoda. Pokud vám třeba přeteče hrnec nebo vystříkne trocha olej, okamžitě nečistoty setřete. Hlavně malé skvrny je dobré odstranit co nejrychleji, abyste zabránili vyschnutí potravin. Nejlepší je hrnec nebo pánev z indukčního vařiče sejmout a ihned pečlivě vyčistit. Postačí vám většinou jen vlhká houba nebo hadřík. Pokud máte na desce vodní usazeniny, po vychladnutí jej také můžete postříkat čisticím prostředkem na okna a poté jej vyleštěte do sucha čistým a jemným hadříkem. Hadříky vyrobené z mikrovláken poskytnou nejlepší službu.

  • 3.

    Pomůžou vám speciální prostředky

    Autor: istock.cz

    Při čištění vám mohou pomoci i speciální prostředky, které jsou přímo určeny právě pro tyto desky. Vytvářejí na povrchu ochranný film a vyplatí se do nich investovat. Pořídit si můžete i speciální houbičky nebo škrabky. Při používání škrabky dávejte ale pozor. Funguje na tvrdší, zapečené nebo spálené skvrny od potravin je velmi ostrá. Proto je třeba ji používat citlivě: nejen proto, abyste nepoškrábali indukční vařič, ale také proto, abyste se nezranili.

  • 4.

    Jde to i ekologicky

    Autor: istock.cz

    Pokud dáváte ale přednost čištění bez chemie i tady je řešení. Na vodní skvrny a šmouhy spolehlivě pomůže měkký hadřík a jemný roztok octa. Jen pozor. Octovou vodu však nepoužívejte k otírání rámu indukční desky, protože by mohlo dojít ke ztrátě lesku.

     

    Sháníte indukční desku za skvělou cenu? Vyzkoušejte náš Blesk Bazar.

Články odjinud

Dnešní horoskopy