Atrakce, na kterou vzpomínají celé generace Pražanů, byla bezmála dvacet let mimo provoz. Kolotoč nechal postavit v roce 1892 u tesaře Matěje Bílka jistý Josef Nebeský. První návštěvníky pak vozil na Vinohradech.

Ale jen dva roky, poté byl přemístěn právě na pražskou Letnou, kde už v té době stál výjezdní hostinec a majitel zde tak viděl výhodnější umístění. Původně byly na kolotoči jen koně a lavice, auta byla doplněna až ve 30. letech 20. století. Národní technické muzeum kolotoč zakoupilo v roce 2004 za 1,5 milionu korun od rodiny Kořánovy, která ho získala ve 30. letech. 

Zahájení v den výročí

Právě rok 2004 byl také posledním rokem, kdy se na kolotoči mohli lidé svézt. Poté ho NTM uzavřelo kvůli špatnému technickému stavu. 11. července 2022 byl kolotoč opět uveden do provozu, jde zároveň o 128. výročí, kdy se kolotoč rozběh poprvé na Letné a zároveň je to 130 let, kdy kolotoč svezl první děti na Královských Vinohradech.

Historický kolotoč na Letné znovu funguje. Povozit se mohou děti i dospělí
Autor: Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

Víme, že původně byl kolotoč plánovaný na pouhých 20 let. Dnes je mu už 130 a po důkladné rekonstrukci znovu může dělat radost malým i velkým,“ řekl při zahájení provozu ředitel NTM  Karel Ksandr. „Kolem Letenského kolotoče se semkla skvělá komunita fanoušků, kteří nám pomáhali nadchnout pro jeho obnovu co nejvíce lidí. Společně jsme sháněli peníze na opravu koní a po jejím dokončení jsme netrpělivě vyhlíželi, kdy se kolotoč opět roztočí,“ doplnila místostarostka Prahy 7 a radní hl. m. pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě). 

Průtahy

Rekonstrukce se ve finále protáhla o čtyři roky. Proběhlo několik výběrových řízení na restauratérskou firmu, ale hned do několika z nich se nikdo nepřihlásil. Nakonec zakázku získala firma bratří Kmošků z Litomyšle. „Od počátku se potýkáme s řemesly, která musíme napodobit a někdy i lépe zhotovit. Někde musíme maskovat defekty, abychom vyhověli památkářům, ale přitom z toho nedělali nový objekt,“ vysvětlil Jiří Kmošek. „Restaurátoři musejí ovládat truhlářské, tesařské, klempířské, lakýrnické či zámečnické a kovářské práce nebo řešit elektroinstalace,“ dodal.

Během rekonstrukce se navíc zjistilo, že uhnila spodní část kolotoče. To opravu protáhlo o další měsíce. Nyní však atrakce dostala kolaudační souhlas a nic nebrání jeho spuštění.

Vstupné

Kolotoč bude první týden otevřen každý den od 8 do 18 hodin, poté vždy v pátek, sobotu a neděli nebo o svátcích. Návštěvníci budou muset zaplatit také vstupné. Za pětiminutové povození zaplatí 80 korun.

Kolotoč má nosnost až 100 kg, takže si atrakci mohou užít i dospělí. „Přece jen je potřeba zaplatit provoz. A Národní technické muzeum má náklady i s ochrankou, která tam několikrát denně ve dne v noci chodí a kolotoč kontroluje. Také tam muselo zřídit kamerový systém,“ uzavřel starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě).

Fotogalerie
70 fotografií