I když jí nohy už neslouží, neztrácí elán. Usmívá se, vtipkuje a hlavně stále plete. „Je fakt neuvěřitelná,“ říkají o Marii Konkolové pečovatelky. Seniorka se vyučila švadlenou, vždy velmi ráda šila, milovala pletení i háčkování.

„Teď už pletu jenom ponožky, je to jednoduché a rychlé. A to jsem donedávna ještě ani nepotřebovala brýle,“ usmála se věčně dobře naladěná žena, která dokonce upletla ponožky i orlovským hasičům.

Nerušit, pletu!

Její pletení „fuseklí“, jak ráda říká, je takový malý rituál. Zapne si televizi a soustředí se na poslech bohoslužeb. Ty vždy poslouchá v polštině. „U toho mě nikdo nesmí rušit,“ podotkla Marie Konkolová.

„Její životní elán a optimismus je obdivuhodný, její věk úctyhodný. Pěkné je, že neztratila pozitivní pohled na svět,“ shodli se orlovští místostarostové Miroslav Koláček a Naděžda Kubalová, kteří přišli paní Konkolové pogratulovat a „cinknout“ si vínem.

Skromný život v domečku

Marie Konkolová se narodila v roce 1920 v Polsku, poté chvíli žila v Dolní Lutyni a po svatbě zakotvila na dlouhých 70 let ve finském domku v Doubravě.

„Moc ráda na to vzpomínám, na všechny ty lidi, se kterými jsem se denně potkávala,“ zavzpomínala seniorka, která nyní žije v domově důchodců Vesna v Orlové. Vychovala 3 dcery, těší se ze 7 vnoučat, 10 pravnoučat a 3 prapravnoučat.

VIDEO: Megaoslava platinového jubilea královny Alžběty II. (96): Tohle svět ještě nezažil!

Video
Video se připravuje ...

Megaoslava platinového jubilea královny Alžběty II.: Tohle svět ještě nezažil! Reuters

Fotogalerie
4 fotografie