Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) dnes obvinili 11 lidí kvůli hospodaření DPP, mezi stíhanými je Hlubuček, zlínský podnikatel Michal Redl, Augustín i další členové nejužšího vedení dopravního podniku, který jako největší městská firma provozuje MHD.

„Vzhledem k závažnosti a rozsahu celé kauzy jsme se rozhodli odvolat člena představenstva DPP Mateje Augustína, který byl nominantem Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Hovořil jsem s ním a nenachází se ani v ČR, do které se odmítá vrátit. Takové chování a kauzy v žádném případě netoleruji a jsou důvodem, proč jsem před dvěma lety podal trestní oznámení,“ řekl ČTK Scheinherr.

Zděnek k důvodům své rezignace na dotaz ČTK sdělil, že situace v podniku už byla neúnosná. „Dnešní události to potvrdily,“ uvedl. Před několika dny v rozhovoru pro Mladou frontu DNES řekl, že většiny kolegů v pražském dopravním podniku si váží, ale na funkci v dozorčí radě musel rezignovat.

„Opakovaně a dlouhodobě jsem se od některých zaměstnanců nebo dodavatelů firmy dozvídal, že jsou kontaktováni divnými lidmi z kriminálního prostředí odkudsi ze Zlína. Snahou těchto lidí, jak mi bylo řečeno, bylo a je ovlivňovat různé dimenze fungování podniku. Firma má být řízena managementem, a ne nějakými zákulisními strukturami. Tohle je něco, co nemohu změnit, a jediný čestný způsob, jak se s tím vypořádat, je odejít,“ vysvětlil. Na policii se neobrátil, věc tehdy považoval svou rezignací za uzavřenou.

Podezřelí čtyři z pěti

O složení dozorčí rady rozhoduje městská rada, která zastupuje akcionáře, kterým je dopravní podnik. Kdo nastoupí na uvolněná místa po Hlubučkovi a Zděnkovi, zatím není jasné. Podle Scheinherra není nezbytné zvolit nové členy okamžitě a bude to předmětem dalších jednání.

Generální ředitel a předseda představenstva DPP Petr Witowski podle Seznam Zpráv ve středu informoval členy dozorčí rady, že čtyři z pěti členů vedení jsou v podezření ze spáchání zločinu - tedy všichni kromě něho. „Mé osoby se toto sdělení netýká. S většinou těchto členů představenstva se není možné spojit,“ napsal Witowski v dopise, který má server k dispozici. Místopředsedou představenstva je podle webu DPP Ladislav Urbánek, dalšími členy Jiří Špička, Jan Šurovský a už odvolaný Augustín. Urbánek je současně dopravním ředitelem dopravního podniku, Šurovský technickým ředitelem povrchové dopravy, Špička personálním a Augustín ekonomickým ředitelem.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ve středu vyzval Hlubučka k rezignaci na funkci ve vedení města a následně ČTK sdělil, že na čtvrtečním zastupitelstvu budou Piráti iniciovat jeho odvolání z funkce náměstka primátora. Pokud se tak stane, Hlubuček zůstane řadovým zastupitelem. Mandátu zastupitele jej totiž ze zákona nelze zbavit a může na něj pouze sám rezignovat. Hlubučkovo odstoupení požaduje i volební lídr hnutí STAN v Praze a náměstek primátora Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu), večer Hlubuček rezignoval na stranické funkce ve svém mateřském hnutí STAN.

Video
Video se připravuje ...

Policie vede zadrženého Petra Hlubučka (15. června 2022). Aktu.cz

Fotogalerie
64 fotografií