Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček je jedním z jedenácti lidí, který je obviněný v kauze hospodaření pražského dopravního podniku. Hlubučka odvedli policisté v poutech a ještě včera večer jej vzali k výslechu. Předsednictvo STAN navrhlo pozastavit jeho členství a vyzvalo jej, aby z funkce náměstka odstoupil.

„Naše reakce odpovídá závažnosti obvinění, která dnes byla zveřejněna. Rozhodnutí předsednictva bylo jednomyslné,“ řekl po jednání mimořádného předsednictva předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Tento postup podpořila také jednička v kandidátce STAN pro pražské komunální volby Petr Hlaváček. „Očekávám v následujících hodinách, že Petr Hlubuček přijme sám politickou odpovědnost a skončí ve funkci náměstka primátora a na kandidátce, kterou vedu. Pakliže k jeho odstoupení nedojde, nebudu nadále pokračovat jako lídr pro pražské volby," sdělil Hlaváček.

Podle předsedy hnutí Praha Sobě Jana Čižinského jde o zásah proti síti lidí, kteří se snažili zneužívat vliv a moc pro korupční jednání. „Prostě si chtěli nakrást," uvedl Čižinský. Ten dále podpořil náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě), který poté, co začal mít podezření na korupční jednání, podal na policii trestní oznámení. „Pak samozřejmě nesměl mluvit, nic naznačovat, a museli jsme čekat na výsledky práce policie. Kdyby podezřelí tušili, že se něco děje, narušila by se tím práce detektivů – třeba odposlechy," dodal Čižinský.

Zastupitel opozičního hnutí ANO Patrik Nacher ve svém vyjádření uvedl, že na pražský magistrát se zjevně vrátilo to nejhorší z 90. let. „Primátor je hlavou města a nemůže se před odpovědností schovávat ani on, ani námestek Scheinherr, pod kterého dopravní podnik spadá. Pokud navíc platí, že radní Marvanová na to dříve upozorňovala, tak skandál je i to, že primátor Hřib nic neřešil a dopustil, aby to došlo tak daleko.“

Podle Deníku N kriminalisté vyšetřují mimo jiné okolnosti plánované opravy okolí pražského nádraží Holešovice. Mezi obviněnými je podle médií vedle Hlubučka také podnikatel Michal Redl. Jsou podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině a Redl čelí i podezření z nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami.

Mezi podezřelými je rovněž lobbista Pavel Dovhomilja, náměstek dopravního podniku Matěj Augustín i další lidé z nejužšího vedení DPP, vyplývá z neoficiálních informací médií. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v kauze obvinili celkem 11 lidí, a to kvůli hospodaření pražského dopravního podniku. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) už vyzval Hlubučka k rezignaci. Pokud neodejde sám, koalice navrhne jeho odvolání na čtvrtečním jednání zastupitelů.

Video
Video se připravuje ...

Policie vede zadrženého Petra Hlubučka (15. června 2022). Aktu.cz

Fotogalerie
45 fotografií