Soutěž město vyhodnotilo koncem května. Přihlásilo se do ní 115 týmů, do finále postoupilo 15 a pět dalších k vypracování návrhu vyzvalo samo město. V nové budově má v budoucnu sídlit Česká filharmonie, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK nebo hudební oddělení Městské knihovny v Praze. Budova se má stát kulturním centrem, které nabídne také kavárny, restaurace, městský park nebo přístup k řece.

Zvýšená cena oproti odhadu z loňského ledna je podle schváleného dokumentu dána zdražením stavebních prací a materiálů, originalitou vybraného návrhu nebo nárůstem podlahové plochy o 15 procent. Kromě nákladů na samotnou stavbu pak město navíc odhaduje, že dalších 2,9 miliardy korun bez DPH bude muset investovat do dalších zásahů v okolí Vltavské, jako jsou úpravy nábřeží, vestibulu metra nebo dopravní řešení. Odhad bude podle dokumentu dále zpřesňován s tím, jak bude příprava projektu pokračovat.

Magistrát zároveň usiluje o spolufinancování stavby státem, neboť z vlastních peněz by podle dřívějších vyjádření vedení města Praha stavbu nezaplatila. Zvažuje také zapojení soukromých investorů. Podle dřívějších vyjádření město chce financování rozdělit na třetiny mezi město, stát a soukromý sektor.

Jak bude vypadat?

Vltavská filharmonie by měla mít tři sály - koncertní pro 1800 diváků, menší pro komorní hudbu s kapacitou 500 míst a multifunkční pro ostatní žánry a typy akcí s kapacitou až 700 osob. V budově by měl sídlit i Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK nebo hudební oddělení Městské knihovny v Praze. Filharmonie nabídne také například kavárny či restaurace.

Výstavba nového kulturního centra je součástí proměny lokality Bubny-Zátory, kde se plánuje vznik čtvrti až pro 25 000 lidí. Diskuse o stavbě koncertního sálu v Praze s parametry odpovídajícími potřebám hudebníků i publika se vedou desítky let.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Josef Pleskot promluvil o nové filharmonii v Praze. Bojuje za ni přes 20 let Jiří Marek, Lukáš Červený, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Fotogalerie
26 fotografií