Požár si kromě dvou obětí vyžádal i 55 zranění, dva lidé jsou v kritickém stavu. Jde tak o jeden z nejtragičtějších požárů v domovech pro seniory za poslední roky. Podle předběžného odhadu hasičů způsobil oheň škodu asi 70 milionů korun.

„Včerejší požár v Roztokách je neštěstí, které stálo životy dvou našich klientů. Celou noc a dnešní dopoledne upíráme veškeré síly na komunikaci se zdravotnickými a sociálními zařízeními, do kterých byli naši klienti převezeni. Současně komunikujeme s rodinami našich klientů. Spolupracujeme se všemi složkami IZS,“ sdělila Svojitková Bergmanová.

Rozsáhlý požár vypukl ve středu večer. Hasiči seniory z hořící budovy v Nádražní ulici evakuovali po nastavovacích žebřících. Budova byla podle mluvčí hasičů požárem zcela zasažena, vnitřkem už se nebylo možné dostat ven. Mluvčí záchranné služby Monika Nováková uvedla, že personál opustil objekt před příjezdem záchranářů. „Naši zaměstnanci plnili pokyny IZS, včetně pokynů telefonických před jejich příjezdem. Jinak to v takových situacích nelze,“ sdělil Žádník.

Starosta: O klienty je postaráno

Evakuační autobus hasičů převezl 13 klientů bez zranění do obdobného centra na Jižním Městě. Podle starosty Roztok Jana Jakoba (TOP 09) je o všechny klienty centra odborně postaráno. Obec dala provozovateli centra k dispozici své prostory, uvedl starosta. 

Dodal, že bez profesionálního zásahu všech složek Integrovaného záchranného systému a pomoci dobrovolníků při evakuaci by bylo obětí ještě více. „To, že se tam bohužel objevily potom v průběhu noci dvě oběti, je smutná věc. Mrzí mě to. Ale přesto - zásah všech složek a pomoc dobrovolníků, kteří pomáhali s evakuací osob, byly plně profesionální. Bez toho by bylo obětí nepochybně více,“ míní Jakob.

Video
Video se připravuje ...

Požár domu s pečovatelskou službou v Roztokách u Prahy. (1. červen 2022) Václav Burian

Podle některých zpráv museli být kvůli požáru evakuováni i někteří obyvatelé okolních ulic, mluvčí hasičů Tereza Sýkora Fliegerová k tomu ale neměla informace. „Komentářů týkajících se evidence osob ze strany provozovatele se zdržím,“ napsala na twitteru k tragickým následkům požáru hejtmanka Petra Pecková (STAN). Jakob se k tomu nechtěl vyjadřovat. „Asi mi to ani nepřísluší, to budou řešit jiní. Samozřejmě je to věc, ke které by rozhodně docházet nemělo,“ dodal. 

Příčina neznámá

Hasiči ve čtvrtek asi ve 03:00 začali rozebírat konstrukci budovy a kolem 04:00 dostali požár pod kontrolu. Zásah stále pokračuje, příčina vzniku požáru zatím není známa.

Centrum je soukromým zařízením skupiny Domov Alzheimer. Do sítě společnosti patří i centra v Darkově, Mostě, Roztokách či v Praze. Kapacita roztockého centra dosahovala 60 lůžek. O všechny klienty alzheimer centra v Roztokách u Prahy je podle starosty Roztok Jana Jakoba (TOP 09) odborně postaráno. Část klientů skončila v obdobných zařízeních a část v nemocnicích.

Fotogalerie
56 fotografií