První myšlenka na vznik muzea vznikla už v roce 2016, kdy v Tančícím domě probíhala Retro výstava. Ta byla u veřejnosti tak populární, že si spolek Art Salon S řekl, že by bylo fajn otevřít muzeum se stejnou tematikou. Prostory v Kotvě, která je ikonou architektury 70. let 20. století, navíc krásně dokreslují atmosféru Retro muzea.

Exponáty darovala veřejnost

„Několik let jsme navštěvovali aukce a kontaktovali různé spolky, zároveň jsme v roce 2018 vypsali sbírku na designové předměty ze 70. a 80. let v Československu. Sešlo se nám úctyhodných 12 000 exponátů. Díky tomu mohou Husákovy děti zavzpomínat na svoje dětství a dnešní děti zase na vlastní oči uvidí, jak žili jejich rodiče a prarodiče,“ řekl na tiskové konferenci Robert Vůjtek, předseda spolku Art Salon S.

Běžný život, design i trendy v Československu 70. a 80. let mapuje netradičním způsobem expozice rozdělená do 15 tematických okruhů. Hlavní část zve na návštěvu do tehdejšího typického obydlí - tedy panelákových bytů neboli „králíkáren“. Návštěvník se jako mávnutím kouzelného proutku ocitne v přesné replice socialistické domácnosti, kde nechybí typická oranžová kuchyňská linka ani sektorové obývací stěny se skleničkami, ze kterých se pilo jen při svátečních příležitostech.

„Všechny ty věci, které jsou zde k vidění, jsou originály a skrývají se za nimi konkrétní příběhy. Vybavuji si, jak za námi přijela asi osmdesátiletá paní z Prešova s taškou věcí, které nám darovala. Mnoho věcí také pochází z našich vlastních domácností nebo domácností našich rodičů a babiček,“ uvedla kurátorka Retro muzea Jana Sommerová.

Designové kousky

Mnohým bude povědomý i tehdejší nábytek, zvláště pak křesla z Hikoru Písek. „Na ta jsem obzvlášť hrdý, že jsou zde k vidění. Hikor Písek tato křesla vyráběl pro švédskou Ikeu a v tehdejším Československu byly k dostání jedině v Tuzexu. Zároveň je tato expozice prodejní, vzhledem k tomu, že se s našimi partnery snažíme vdechnout předmětům druhý život, snažíme se nábytek zrekonstruovat a následně poslat dál do světa, aby dělal radost dalším generacím,“ vysvětluje Robert Vůjtek.

Socialistická propaganda

Edukativně pojatá je část věnovaná komunistické propagandě a undergroundu. Tuto stránku normalizační doby vysvětluje především mladší generaci. Zájemci uvidí třeba odposlouchávací zařízení ve tvaru zapalovače, které pomáhalo sledovat hosty pražského hotelu Jalta. V expozici undergroundu zase objeví kytaru, s níž začínal v 80. letech Kamil Střihavka.

Fotogalerie
43 fotografií