O směnách pozemků se státem jedná Praha už dlouhé roky. Za vlády Andreje Babiše (ANO) však stát a Praha nenašli společnou řeč především ohledně pozemků v Letňanech, které chtěl stát od Prahy získat pro výstavbu úřednické čtvrti. „Musím přiznat, že s novou vládou se jednání výrazně zrychlila a směny obou balíků by měly být hotové do konce tohoto roku,“ uvedl na tiskové konferenci radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Nemocnice za kasárna

V prvním balíku je hned několik významných směn, které pomohou k rozvoji daného území. Praha smění se státem pozemky u Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde stát plánuje výstavbu nového traumacentra. „Stát nám na oplátku poskytne pozemky kurtů na Letné, které jsou důležité pro rozvoj dané oblasti,“ vysvětlil Chabr. Na pozemcích až do roku 2019 fungovalo volnočasové centrum Výletná, z rozhodnutí „úřední moci“ však muselo být uzavřeno. Nyní se tedy celý areál dočká oprav a znovuotevření.

Další směna se bude týkat areálu Fakultní nemocnice Bulovka a Kasáren Karlín. Areál nemocnice čítá asi 40 objektů, jsou zde různí vlastníci jak samotných budov, tak pozemků. Kvůli nejasným majetkovým právům nemocnice dlouhodobě chátrá, to by se teď mělo změnit. „Je logické, aby byl vlastníkem ten, kdo nemocnici provozuje,“ vysvětluje náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN). „Praha si v celém areálu ponechá 4 objekty, které by v budoucnu mohly výrazně přispět k rozvoji celého území. Jedná se například o funkcionalistickou stavbu hotelového typu, kde by v budoucnu mohlo vzniknout ubytování pro matky s dětmi nebo bývalou kotelnu, která by byla vhodná k přestavbě na kulturní centrum,“ doplnil Hlaváček.

Na oplátku za Bulovku dostane Praha od státu Kasárna Karlín, kde by město rádo v budoucnu vybudovalo studentské bydlení. „V současné době je problém, že podle územního plánu je objekt vedený jako vojenský újezd. Šla by zde tedy vybudovat raketová základna. Bude proto nutné územní plán změnit,“ vysvětlil Chabr. Kromě karlínských kasáren získá město i areál na Bohdalci vhodný k výstavbě městských bytů, pozemky u grafické školy v Hellichově ulici na Malé Straně, parcely vedle Základní školy Eden, pozemek v Záběhlicích pro výstavbu školy a bývalou budovu ministerstva vnitra, která by podle Chabra mohla v budoucnu sloužit pro rozšíření školských kapacit.

V zámku Veleslavín vznikne školka

V dalším balíku směn město státu přenechá pozemky v Nemocnici Na Homolce a Faustův dům, který využívá Všeobecná fakultní nemocnice, ale vlastní jej magistrát. Výměnou získá Praha veleslavínský zámek, část zahrádkářské kolonie Na Balkáně a pozemky u sokolovny v Riegrových sadech.

„Ohledně zámku Veleslavín máme předjednanou výpůjčku, která by se mohla realizovat v horizontu několika týdnů. Ve spolupráci s Prahou 6 zde chceme vybudovat školku a rozšířit tak školské kapacity, které budeme potřebovat pro ukrajinské děti. Hlavní budova je v dobrém stavu, chybí toalety, a koupelny, ale to se dá během pár dní opravit,“ řekl Chabr. „Zbytek areálu bychom v budoucnu rádi využili pro sociální a zdravotní služby a mohlo by zde také vzniknout kulturní centrum, které Praha 6 postrádá,“ uzavřel radní.

Fotogalerie
23 fotografií