Ve většině vnitřních veřejných prostor povinnost zakrývání dýchacích cest skončila 14. března. Naopak dál povinné je v hromadné dopravě, jako jsou vlaky, autobusy, letecká doprava i MHD. Nosit respirátory je dál nutné také v pobytových zařízeních sociální péče a zdravotnických zařízeních.

Letos v březnu strážníci v Praze zjistili 1310 případů nedodržování platných nařízeních souvisejících s koronavirovou pandemií. V lednu tohoto roku byl přitom počet zjištěných případů téměř dvojnásobný. Strážníci také méně provinilců nahlásili k dalšímu řízení příslušným správním orgánům a rozdávali méně pokut, které mohou být ve výši až 10 000 korun. Zatímco v lednu padlo 58 pokut za 17 200 korun, v březnu to bylo osm pokut.

Počet přestupků, řešených strážníky v období od ledna do března, je nižší i v porovnání se stejným obdobím v loňském roce. Tehdy hlídky zjistily 14 891 případů, kdy lidé v MHD roušky nenosili. Za celý rok 2021 strážníci zaznamenali 36.910 lidí v MHD bez respirátoru a rozdali jim pokuty za 246 500 korun.

Pražská městská policie se kontrole nošení ochranných pomůcek v MHD věnuje od března 2020. Kontrolu dodržování mimořádných opatření v MHD dříve vedení městské policie označovalo za prioritu. V minulých měsících v souvislosti s covidem-19 strážníci dohlíželi také třeba na dodržování zákazu vycházení nebo shlukování.

Fotogalerie
32 fotografií