Jako první by podle primátorova náměstka Petra Hlaváčka (za TOP 09) měla přijít na řadu architektonická soutěž na rekonstrukci a dostavbu stadionu. „Soutěž na stadion by mohla být vyhlášena ještě v létě,“ řekl. Nejprve je podle něj třeba dokončit ekonomicko-provozní analýzu. Dodal také, že 15 procent bytů v plánovaném domě by mělo připadnout Praze 10.

Stadion by se měl při rekonstrukci rozšířit tak, aby jeho kapacita plnila normy pro prvoligové zápasy a zápasy v evropských soutěžích. Nyní je neplní a klub Bohemians má dlouhodobou výjimku. Podle schváleného dokumentu město také zvažuje v rámci rekonstrukce rozšířit jižní tribunu při ulici Vršovická o kanceláře a komerční prostory, které by město mohlo využívat pro své účely nebo ke komerčním pronájmem.

Magistrát kromě toho plánuje na přilehlém parkovišti postavit dům s městskými nájemními byty. Kromě bytů město počítá s dalšími komerčními plochami. „V projektu je dále předpokládáno, že bude vybudováno více než 100 parkovacích míst,“ stojí v dokumentu.

Naproti stadionu přes Vršovickou ulici u Gymnázia Přípotoční má vzniknout nová krytá sportovní hala. Ta by měla být podle záměru města využívána gymnáziem, sportovními kluby i veřejností a zahrnovat by měla kromě sportovních ploch i obchodní prostory k pronájmu a garáž pro 300 automobilů. Parkování by mělo být k dispozici i místním obyvatelům.

Kromě toho město plánuje úpravy a zlepšení průchodnosti okolí stadionu. Všechny plánované projekty bude připravovat PDS ve spolupráci s Prahou 10 a dalšími organizacemi, což má zajistit lepší koordinaci rozvoje celé lokality.

620 milionů korun

PDS, která je příspěvkovou organizací hlavního města, odhaduje náklady na přípravu a stavbu bytového domu na asi 620 milionů korun, sportovní hala pak podle odhadu vyjde na více než 350 milionů Kč. V případě stadionu jsou náklady na rekonstrukci západní, severní a východní tribuny odhadovány na 340 milionů korun. Zvažovaná dostavba budovy s jižní tribunou a komerčními plochami pak podle PDS vyjde podle rozsahu na 225 nebo 450 milionů Kč.

O převodu Ďolíčku začalo město jednat se soukromým vlastníkem v roce 2011. Stadion chtěla nejdříve koupit městská část Praha 10, předminulé vedení Prahy s tím ale nesouhlasilo. V minulém volebním období byla nakonec nalezena dohoda, že město stadion odkoupí. Na stadionu hraje fotbalový klub Bohemians 1905, nejistota ohledně stadionu mu léta působila problémy.

Video
Video se připravuje ...

DUEL: Kapacita Ďolíčku? 300 tisíc, smějí se fanynky. Synem Haška je Mašek, kontrují malí fanoušci iSport TV

Fotogalerie
6 fotografií