Alžběta Trojanová má na svém kontě tisíce odběratelů a fanoušků počítačových her. Její odvážné sdělení tak všechny zaskočilo. Mladá žena popsala smutnou pravdu, kterou půl roku úspěšně tajila.

Bulku nahmatala v srpnu

„V srpnu jsem si nahmatala bulku v prsu, a to i přes to, že 4 měsíce zpátky jsem byla na ultrazvuku, kde nebylo vidět nic. Nepodceňujte tak samovyšetření. Věřte, že když se náhodou ukáže, že jste vylosovali tuhle posr*nou kartu, budete rádi za každej den, co jste nepromeškali,“ uvádí na sociální síti a popisuje, co se dělo dál.

Chemoterapie a operace

V listopadu začaly náročné chemoterapie, které moderátorku čekají zřejmě až do konce března. „Od novýho roku mám ale trochu mírnější koktejl a začínám zase fungovat jako člověk. I proto mám nějak trochu víc energie se svěřit veřejně, což se mi dlouho nechtělo (prosím, nedoporučujte mi, kam si mám mazat esenciální olejíčky, jo?),“ píše svým fanouškům Andrea Trojanová. V dubnu by pak podle svých slov měla podstoupit operaci a pak zřejmě i ozařování.

„No a závěrem nejistý období, jestli se rakovina nevrátí, který bude zásadní hlavně první 2 -3 roky. Zkrátka je přede mnou dlouhá cesta, která bohužel nějakou chvíli bude plná nejistot. Nebudu lhát, je to pěkně na p*d," svěřila se  statečně první dáma české game scény Alžběta Trojanová.

Na svůj boj ale není sama. „Naštěstí mám kolem sebe ale úžasný lidi a skvělou podporu ze všech stran, jak už v rodině, u skvělejch přátel, tak i v práci,“ uzavírá.

Mladým ženám pomáhá Bellis

Alžbětu Trojanovou velmi šokoval i fakt, že onemocněla tak mladá. „Mám rakovinu. I v tak útlém věku. To je vlastně jedna z dobrejch věcí na tom všem. Člověk si totiž s rakovinou v mým věku připadá FAKT mladej," uvedla. Ženám v takové situaci pomáhá Bellis, což je projekt Aliance žen s rakovinou prsu, o.p.s. Zaměřuje se na pomoc a podporu mladých pacientek (v produktivním věku), které procházejí nebo prošly léčbou spojenou s nádorovým onemocněním prsu.

Sdružení vydalo knihu Nejsi na to sama – průvodce rakovinou prsu. Publikace vznikla ve spolupráci s předními českými lékaři a provází ženu onemocněním od podezření na nádor až po návrat do běžného života po úspěšné léčbě. Dotýká se i témat, jako je těhotenství po nemoci, intimita po mastektomii nebo metastatická fáze rakoviny.

Video: Jak provádět samovyšetření prsů?

Video
Video se připravuje ...

Video: Jak provádět samovyšetření prsu CNN

Fotogalerie
8 fotografií